efood

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Γιατί να προτιμήσω τον φυσιολογικό τοκετό;

Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στην χώρα μας γεννά  με καισαρική τομή για διαφόρους λόγους π.χ. δυσαναλογία μεταξύ εμβρύου και της πυέλου της μητέρας, πρωτοτόκου ισχιακής προβολής (το μωρό έρχεται με τα πόδια), όταν υπάρχει εμβρυική δυσχέρεια (το μωρό δεν ‘περνάει καλά’ στην κοιλιά της μαμάς), αιμορραγικές επιπλοκές, μη αντιμετωπίσιμες με άλλα μέσα, μη φυσιολογικά σχήματα  του εμβρύου, παθολογικές καταστάσεις της μητέρας ή του εμβρύου κ.λ.π.

Αποτελεί λοιπόν η καισαρική τομή έναν πολύ συχνό, αποδεκτό και ασφαλή τρόπο τοκετού στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Υπάρχει όμως και ο φυσιολογικός τοκετός,ο οποίος αποτελεί και την  πλέον φυσιολογική ολοκληρωμένη έκφραση της γυναικείας ύπαρξης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η γυναίκα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά, όταν δεν υπάρχουν οι παραπάνω λόγοι που μπορεί να  την οδηγήσουν στο χειρουργείο.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικός ο φυσιολογικός τοκετός επειδή:

- Η γυναίκα γεννά φυσιολογικά, όπως γένναγε πάντοτε στο παρελθόν, αποφεύγοντας το χειρουργείο (όπως γίνεται με την καισαρική).

- Βιώνει την γέννηση του νεογνού της συμμετέχοντας ενεργά στην διαδικασία του τοκετού εξοπλισμένη με πλήρεις γνώσεις για τις δυνατότητες, τους κινδύνους και τις ωφέλειες, αίσθηση πολύ σημαντική που δημιουργεί και αίσθημα ασφάλειας για την όλη διαδικασία.

- Δεν υπάρχει ο αναγκαστικός αποχωρισμός της γυναίκας από το μωρό και το σύντροφό της.

- Το νεογνό έχει, σε σχέση με την καισαρική, μειωμένες πιθανότητες να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη και να πάει  στην θερμοκοιτίδα, αφού οι συστολές της μήτρας διεγείρουν την έκκριση ορμονών που βοηθούν – μεταξύ άλλων – το μωρό να αναπνέει καλύτερα, να διατηρεί τη θερμοκρασία του, και να είναι ξύπνιο και ήρεμο για αρκετή ώρα μετά τη γέννα.

- Αποφεύγει το χειρουργείο της καισαρικής τομής και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δηλαδή τη μη συμμετοχή στην διαδικασία και την απώλεια ελέγχου του τοκετού. Επίσης έχει μειωμένη πιθανότητα για αιμορραγία, λοιμώξεις, θρόμβωση και μειωμένο πόνο μετά τον τοκετό.

- Ταυτόχρονα, αποφεύγει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους από τις πολλαπλές καισαρικές όπως η μαιευτική υστερεκτομή, τραυματισμούς οργάνων – π.χ. εντέρου–κύστης, μεταγγίσεις αίματος, μολύνσεις και ανώμαλες καταστάσεις εμφύτευσης του πλακούντα (χαμηλή πρόσφυση, επιπωματικός, διεισδυτικός πλακούντας) κλπ.

- Η μητέρα μπορεί να θηλάσει αμέσως μετά την γέννα, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο που μπορούν να περάσουν οι γονείς με το νεογέννητο μωρό τους, στιγμές που είναι μοναδικές και πολύτιμες για τους γονείς, αλλά και απαραίτητες για την υγεία του μωρού.

- Μετά τον τοκετό, η μαμά κινητοποιείται, μπορεί να σηκωθεί αμέσως από το κρεβάτι της, να φάει και να πιει ό,τι θέλει, ενώ και η ανάρρωσή της είναι πολύ πιο γρήγορη σε σύγκριση με την καισαρική τομή. Ακόμα και η φροντίδα του νεογνού καθίσταται πιο εύκολη για την μητέρα.

- Επίσης, βγαίνει πιο γρήγορα από το μαιευτήριο και επανέρχεται στις καθημερινές της ασχολίες και συνήθειες πολύ πιο γρήγορα, σε αντίθεση με την καισαρική τομή που χρειάζεται κάποιος επιπλέον χρόνος ανάρρωσης και προσοχής.

- Είναι γνωστό πως, για την γυναίκα, η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας είναι φυσιολογικά γεγονότα της ζωής της για τα οποία συνήθως δεν απαιτείται παρά ελάχιστη παρέμβαση.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως με μαθήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και λαμβάνουν κατά την διάρκεια του τοκετού την κατάλληλη φροντίδα από τον μαιευτήρα και την μαία του κάνουν λιγότερη χρήση αναλγησίας, έχουν μικρότερο ποσοστό παρεμβάσεων (περινεοτομία, επισκληρίδιος, επεμβατικός τοκετός) και γεννούν πιο υγιή μωρά.

Οι γυναίκες αυτές έχοντας λάβει την κατάλληλη υποστήριξη αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση  και διακατέχονται από θετικά αισθήματα τόσο για τις ίδιες και για το νεογέννητό τους όσο και για την ίδια την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού.

Πηγή: www.bagiokos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου