efood

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Αθώα η καφεΐνη;

Αν το παιδί σας είναι υπερδραστήριο δεν φταίει η καφεΐνη που καταναλώνατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποφαίνεται νέα ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Τιλμπουργκ συμπεριέλαβε περισσότερα από 3.400 παιδιά πέντε και έξι ετών και διαπίστωσε ότι δεν συσχετιζόταν η μητρική κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης με τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών.

Οι πιθανότητες υπερδραστηριότητας, αφηρημάδας και άλλων θεμάτων στο σπίτι ή το σχολείο δεν ήταν συχνότερες μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες έπιναν περισσότερα από 425 mg καφεΐνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ποσότητα είναι ίση με τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Η διαπίστωση αυτή, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η καφεΐνη είναι αθώα, υπογραμμίζει η Δρ Εμμα Μ. Λοομανς, επικεφαλής των ερευνητών.

Σε e-mail της προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σχολιάζει ότι «δεν μελετήσαμε άλλα αναπτυξιακά ζητήματα πέραν των προβλημάτων συμπεριφοράς». Και ελάχιστες είναι οι μελέτες που έχουν μελετήσει το ερώτημα, κατά πόσο η καφεΐνη κατά την διάρκεια της κύησης επηρεάζει τη μετέπειτα συμπεριφορά των παιδιών, όλες με ανάμεικτα αποτελέσματα.

Μέχρι να προκύψει καταληκτική απάντηση στο ερώτημα, η Δρ Λοομανς τονίζει ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού τους σχετικά με την καφεΐνη. Πάντως στο παρελθόν, μικρού εύρους μελέτες έχουν σχετίσει την καφεΐνη με τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Το 2010, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας όρισε στα 200 mg την ημερήσια επιτρεπόμενη ποσότητα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλαδή περίπου ένα φλιτζάνι καφέ.

Η μελέτη
Στο δείγμα συμπεριλήφθηκαν 3.439 παιδιά από το Άμστερνταμ, των οποίων οι μητέρες είχαν συμπληρώσει λεπτομερή ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες κατά την κύηση. Όταν τα παιδιά ήταν πέντε έως έξι ετών, οι μητέρες και οι δάσκαλοι ερωτήθηκαν για πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς.

Το 5% των παιδιών είχε κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς όπως υπερδραστηριότητα ή αφηρημάδα. Αλλά ο κίνδυνος δεν ήταν μεγαλύτερος για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπιναν καθημερινά μεγάλες δόσεις καφεΐνης.

πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου