efood

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τοκετός στο νερό: τα υπέρ και τα κατά

Ο τοκετός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι και κυρίως οι γυναίκες. Αν και είναι πολύ δύσκολο για τη γυναίκα να αντέξει τον πόνο και την ταλαιπωρία που νιώθει εκείνη τη στιγμή, ο τοκετός στο νερό φαντάζει λιγότερο τρομακτικός. Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν πιο ξεκούραστα μέσα στο νερό. Είναι, όμως, ασφαλής αυτή η επιλογή για όλες τις γυναίκες;

Η Πατρίσια Σκοτ, μαία στη μαιευτική μονάδα του νοσοκομείου St. John's and Elizabeth, στο Λονδίνο, αναφέρει: «Εφαρμόσαμε πρώτοι τον τοκετό στο νερό πριν από πολύ καιρό, στις αρχές της δεκαετίας του '80, γιατί γνωρίζαμε ότι είναι λιγότερο επώδυνος για τις γυναίκες. Η πισίνα τοκετού αποδείχτηκε πολύ χαλαρωτική για τις νέες μητέρες, χωρίς επιπλοκές, και τις βοηθά πολύ να αντέξουν την όλη διαδικασία. Πριν καν το καταλάβουμε καλά καλά, τα μωρά έχουν γεννηθεί.»

 «Στο νοσοκομείο μας, το 35% των νέων μητέρων επιλέγει να γεννήσει μέσα στο νερό και ένα 55% το χρησιμοποιεί στο πρώτο στάδιο του τοκετού. Οι γυναίκες προτιμούν το νερό, γιατί το βρίσκουν πιο χαλαρωτικό και θεραπευτικό, ενώ πάνω από όλα είναι φυσικό.» Ανακούφιση από τον πόνο Η χρήση της πισίνας τοκετού βοηθάει στην απελευθέρωση ενδορφίνων και στη φυσιολογική ροή του παυσίπονου καθώς και των ορμονών. Συνεπώς, ο τοκετός είναι λιγότερο επώδυνος και σε γενικές γραμμές δεν χορηγούνται ιδιαίτερα παυσίπονα. Επίσης, οι γυναίκες αισθάνονται ποιο οικεία μέσα στο νερό και λιγότερο εκτεθειμένες. Είναι σαν να κάνουν ένα καυτό μπάνιο -έχουν τον δικό τους χώρο για να βιώσουν και να χαρούν τον τοκετό.

Το νερό είναι ζεστό και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα πρέπει μία μαία να φροντίσει τη γυναίκα που θέλει να χρησιμοποιήσει την πισίνα, επομένως η όλη διαδικασία εξελίσσεται συνήθως χωρίς προβλήματα. Τα μωρά που γεννιούνται στο νερό είναι πιο ήσυχα, γιατί μεταβαίνουν από ένα υγρό περιβάλλον σε ένα άλλο, χωρίς να βιώσουν έντονα τη διαφορά. Γι' αυτά, ο τοκετός στο νερό είναι πιο ομαλός και έτσι είναι πιο ήρεμα. Οι γυναίκες συνήθως φοβούνται την ώρα του τοκετού καθώς έχει γίνει πολύ «νοσοκομειακός» και κάποιες φορές χαρακτηρίζεται ως μία τρομακτική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου