efood

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Εγκυμοσύνη: Η ορθοστασία επιβραδύνει τη νοητική ανάπτυξη του εμβρύου

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η ορθοστασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανόν να προκαλεί επιβράδυνση της νοητικής ανάπτυξης του εμβρύου και να αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης του με μικρή περίμετρο κρανίου, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine.

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές μια γυναίκα μπορεί λόγω εργασιακών υποχρεώσεων να αναγκάζεται να μένει όρθια αρκετές ώρες της ημέρας, όπως μια κομμώτρια ή πωλήτρια και αυτό να επηρεάζει τη νοητική αλλά όχι τη σωματική υγεία του εμβρύου. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και σε μια γυναίκα που εργάζεται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα(καθιστή ή όρθια) κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Άλεξ Μπούρντορφ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 4.700 εγκύων. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λόγω δουλειάς είναι αναγκασμένες να εργάζονται όρθιες ή να περπατάνε πολλές ώρες καθημερινά, αποκτούν παιδιά με κρανίο περίπου 3% μικρότερο -ή ένα εκατοστό περίπου- σε σχέση με τις υπόλοιπες εργαζόμενες εγκύους που δεν είναι υποχρεωμένες να μένουν όρθιες.

Κατά πόσο πάντως αυτή η διαφορά στην ανάπτυξη του κρανίου έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση για το παιδί, δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Δεν είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις πως ένα μικρότερο κεφάλι μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην νοητική ανάπτυξη», σημειώνει ο Δρ Μπούρντορφ, αν και δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι τελικά η επίδραση σε κάθε παιδί ξεχωριστά.

Σε συλλογικό επίπεδο πάντως, κατά τους ερευνητές, τα παιδιά με μικρότερο κεφάλι θεωρείται ότι κάνουν ένα ξεκίνημα από δυσμενέστερη θέση, όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Οι γυναίκες που κατ’ εξοχήν θα πρέπει να προσέξουν, είναι εκείνες που αναγκαστικά, κατά την εγκυμοσύνη τους, είναι υποχρεωμένες να μένουν όρθιες σχεδόν καθ’ όλο το ωράριο της εργασίας τους, ενώ παράλληλα ο γυναικολόγος τους έχει ήδη ενδείξεις ότι το έμβρυό τους έχει μικρότερο βάρος του αναμενόμενου.

Από την άλλη, σύμφωνα με την μελέτη, μία εργασία που είναι σωματικά απαιτητική δεν φαίνεται να επιδρά αρνητικά στο μέγεθος και το βάρος του μωρού, ούτε στη διάρκεια του τοκετού. Επίσης δεν υπάρχει επίπτωση στο έμβρυο, αν η έγκυος εργάζεται μέχρι τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί συστήνουν στις εγκύους να συνεννοηθούν με τους εργοδότες τους, ώστε είτε να μειωθεί το ωράριό τους, είτε να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας τους.

πηγη : health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου