efood

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Το πρώτο του μπάνιο: Όσα πρέπει να ξέρετε

Οι πρώτες διακοπές με το μωρό είναι μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, αφού καλείστε να βιώσετε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μία από αυτές είναι και το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα.* Έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα;

Πριν βγείτε στην παραλία

Πριν από το πρώτο μπάνιο του μωρού, θα πρέπει να έχετε απλώσει ειδική αντηλιακή κρέμα για βρέφη σε όλο του το σώμα. Επίσης, πέρα από το μαγιό του, θα του φορέσετε και ένα καπελάκι που θα προστατεύσει το κεφαλάκι του από τον ήλιο.
Το μωρό θα χρειαστεί και μία ειδική σαμπρέλα, η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο βάρος του. Αυτήν θα την χρησιμοποιήσετε μόνο εφόσον δοκιμάσετε να βρέξετε πρώτα το μωράκι σας με θαλασσινό νερό, και αυτό δείξει να ανταποκρίνεται θετικά.

Η πρώτη του βουτιά

Πάρτε το μωρό αγκαλιά και μπείτε σιγά-σιγά στο νερό, ώστε να βραχούν τα ποδαράκια του και να αρχίσει να το συνηθίζει. Αποφύγετε τις πολύ κρύες θάλασσες και, φυσικά, τις ακτές που μπορεί να μην είναι καθαρές.
Καθίστε κάτω, πάντα με το μωρό στην αγκαλιά σας και αρχίστε να βρέχετε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο σώμα του. Αν το μωρό δείξει να καλοδέχεται το νερό (και πιθανότατα θα το κάνει) αρχίστε να το πιτσιλίζετε με λίγο νερό και να παίζετε μαζί του. Σταδιακά μπορείτε να του βρέξετε με απαλές κινήσεις το κεφαλάκι και το πρόσωπο.
Εφόσον το μωρό δείξει να το απολαμβάνει, δοκιμάστε να το ξαπλώσετε μπρούμυτα, κρατώντας το με το ένα χέρι σας κάτω από το στήθος του και με το άλλο τον ποπό και προσέχοντας πάντα ώστε το κεφάλι του να είναι ψηλά. Δοκιμάστε να το μετακινήσετε σε αυτή τη θέση μπρος-πίσω, απομακρύνοντάς το λίγο από το σώμα σας.
Έπειτα, κρατήστε το κάτω από τις μασχάλες και βουτήξτε το με αργές κινήσεις στο νερό, μέχρι τους ώμους. Καλό είναι το πρόσωπό του να είναι στραμμένο προς το μέρος σας. Μπορείτε ακόμα να αρχίσετε να το κουνάτε αριστερά-δεξιά, κρατώντας το καλά από τα πλευρά. Κατά την διάρκεια του μπάνιου μπορείτε να του μιλάτε, να του γελάτε ή να του λέτε τραγουδάκια για να γίνει η όλη διαδικασία ακόμα πιο διασκεδαστική.
Όλα τα παραπάνω αρκούν για το πρώτο-πρώτο μπάνιο του μωρού και για την πρώτη του επαφή με την θάλασσα. Την επόμενη ημέρα των διακοπών σας μπορείτε να ενσωματώσετε και τη σαμπρέλα στο μπάνιο του. Δηλαδή, να το βάλετε μέσα στην σαμπρέλα, με τα ποδαράκια του μέσα στο νερό, και να το «τραβήξετε» μαζί σας λίγο πιο βαθιά, μέχρι το σημείο του βυθού που εσείς πατάτε. Έτσι θα νιώσει πως πραγματικά κολυμπάει και μάλιστα με απόλυτη ασφάλεια!
Προσοχή: Δεν πιέζουμε ποτέ το μωρό να μπει στη θάλασσα με το ζόρι!

Μετά το μπάνιο

Το μπάνιο δεν χρειάζεται να διαρκέσει περισσότερα από 10-15 λεπτά (και φυσικά όχι κατά τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας, 11.00-16.00).
Αμέσως μετά, πρέπει να βγάλετε το μαγιό του, να ξεπλύνετε το μωρό με άφθονο γλυκό νερό και να το σκουπίσετε καλά με μία καθαρή πετσέτα. Έπειτα, θα του φορέσετε την πάνα του, ένα λευκό φορμάκι και το καπελάκι του, θα του ξαναβάλετε αντηλιακό και θα το αφήσετε στη σκιά για όλη την υπόλοιπη ώρα που θα περάσετε στην παραλία.
* Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην βάλετε το μωρό στη θάλασσα παρά μόνο εάν έχει συμπληρώσει τους πρώτους 6 μήνες.


 mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου