efood

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Εγκυμοσύνη και Γιόγκα

Η εγκυμοσύνη αποτελεί την αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στη ζωή της κάθε γυναίκας. Όπως όταν κάποιος ξεκινάει ένα ταξίδι, έτσι και στην εγκυμοσύνη, η κάθε μέρα φανερώνει καινούργιες εμπειρίες και την φέρνει πιο κοντά στην γέννηση του παιδιού της.
Κάθε εγκυμοσύνη φέρνει νέα διάσταση στη ζωή και είναι ένα ευχάριστο γεγονός, που φέρει μαζί του μεγάλη ευθύνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός υπόκειται σε πολυάριθμες φυσιολογικές αλλαγές. Μια σημαντική μυοσκελετική αλλαγή είναι η προοδευτική οσφυϊκή λόρδωση, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της μετατόπισης του κέντρου βάρους της γυναίκας. Κατά συνέπεια, ο πόνος στη μέση και το πιάσιμο των μυών είναι κοινά συμπτώματα στις έγκυες.
Και στα τρία τρίμηνα οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν ορμονικά σκαμπανεβάσματα, εναλλαγές στη διάθεση, αϋπνία και συχνουρία. Η αύξηση των οιστρογόνων και της ρηλαξίνης, αυξάνουν την ελαστικότητα των συνδέσμων. Τα καλά νέα είναι ότι έτσι επιτυγχάνεται η χαλάρωση της ηβικής σύμφυσης και της λεκάνης για την διευκόλυνση του τοκετού. Τα κακά νέα είναι ότι δημιουργείται αστάθεια στην ιερολαγόνια άρθρωση και άρα αύξηση του κινδύνου τραυματισμού.

Οι μέλλουσες μητέρες συνήθως, νιώθουν άβολα να κάνουν γιόγκα ή ασκήσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά οι ειδικοί, αλλά και πολλοί γιατροί, βεβαιώνουν ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γιόγκα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις συνηθισμένες ενοχλήσεις που εμφανίζονται, όπως κράμπες, πονοκέφαλοι και πόνοι στη μέση. Επίσης, δίνει στις γυναίκες την ευκαιρία να συνδεθούν με το μωρό τους και να προετοιμαστούν για το μυστήριο της γέννας. Γενικά, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απλά με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Είναι αλήθεια, ότι αν μια γυναίκα δεν έχει γυμναστεί πριν τη σύλληψη, η εγκυμοσύνη δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει. Γι' αυτό καλό είναι να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου στις εγκύους και έμπειρου δασκάλου γιόγκα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο στόχος είναι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να διατηρηθεί η καλή υγεία, η ευεξία και η ικανότητα στην μετά τον τοκετό περίοδο.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι στα προγεννητικά μαθήματα γιόγκα οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με άλλες έγκυες και να ανταλλάξουν εμπειρίες και ανησυχίες, ειδικά αν κάποια αισθάνεται αγχωμένη ή φοβισμένη. Στην τάξη ανταλλάσονται πληροφορίες και απαντώνται ερωτήσεις, γι' αυτό η δασκάλα πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένη και, ακόμα καλύτερα, να έχει και η ίδια την εμπειρία της εγκυμοσύνης.
Οι άσανας βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στην τόνωση και ενδυνάμωση των μυών της μήτρας και του περινέου. Ο διαλογισμός βελτιώνει την ικανότητα της χαλάρωσης και της συγκέντρωσης, ενώ οι ασκήσεις αναπνοής ηρεμούν το νου, ελαττώνουν τη μυική ένταση και συνεπώς βοηθούν στην καλύτερη οξυγόνωση της εγκύου και κατά προέκταση του εμβρύου.

Δύο είδη αναπνευστικών ασκήσεων είναι πολύ ωφέλιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: η Ujjayi, μια βαθιά, ήρεμη αναπνοή που επικεντρώνει την προσοχή στο εδώ και τώρα και η Nadi Shodhana (εναλλαγή των ρουθουνιών), που σύμφωνα με τη γιογκική παράδοση, συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος. Είναι καλύτερα να αποφεύγεται οποιαδήποτε pranayama που περιλαμβάνει κράτημα της αναπνοής ή υπεροξυγόνωση.
Μετά τον τοκετό η γυναίκα περνά μια περίοδο, επίσης, πολλαπλών αλλαγών σωματικών, ορμονικών, αλλά και ψυχολογικών.
Η γιόγκα είναι ένας τρόπος για να προετοιμαστεί σωματικά και ψυχολογικά. Σε πρακτικό επίπεδο, η εξάσκηση διεγείρει τους αδένες στην έκκριση προλακτίνης, που αυξάνει την παραγωγή γάλακτος και συντελεί στην επαναφορά των οστών της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης.

Παρότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει από το λαιμό και πάνω, η εγκυμοσύνη είναι κάτι που συμβαίνει απ' το λαιμό και κάτω. Μέσω της γιόγκα μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τις ανάγκες του σώματός του και να εμπιστευτεί τη σοφία του. Η βαθιά οικειότητα με το σώμα, επιτρέπει στις έγκυες να στηρίζονται λιγότερο στην ορθολογιστική σκέψη και περισσότερο στην διαισθητική σοφία.

Πηγή : www.yogaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου