efood

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

10 τύποι μαμάδων & οι ατάκες τους



Για τις περισσότερες μαμάδες έρχεται κάποτε η καταραμένη στιγμή που ακούν τον εαυτό τους να μιλάει στο παιδί και είναι σαν να ακούν τη δική τους μαμά. Ο λόγος για τις διαχρονικά μισητές ατάκες που πριν αποκτήσουμε οικογένεια, είχαμε δώσει όρκο τιμής να μην ξεστομίσουμε ποτέ. Να είναι άραγε η πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί ως παιδιά, αυτή που μας κάνει κατά καιρούς να αθετούμε τον όρκο ή μήπως οι παρακάτω φράσεις κρύβουν μικρές σοφίες που υποσυνείδητα παραδεχόμαστε;


«Γιατί το λέω εγώ» (ή «γιατί έτσι είπα»)

Πάει και τελείωσε, δεν σηκώνει δεύτερη κουβέντα. Και κάπως έτσι απαντάτε με σαφήνεια στο αιώνιο παιδικό ερώτημα «Γιατί;». Δεν σας κατηγορούμε, μερικές φορές ακόμα και η πιο υπομονετική μαμά, όταν πολιορκείται από «γιατί» που γεννούν ακόμα περισσότερα «γιατί», μπορεί να φτάσει στα όριά της και να επιδιώξει να βάλεις τέλος στη συζήτηση με αυτή την ατάκα. Δεν τα καταφέρνει πάντα, βέβαια…


«Tα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε κι εσύ...» (ή «άλλα παιδάκια θα ζητιάνευαν για να το φάνε»)

Πραγματικά, με ποια λογική πιστεύουμε ότι με το να δημιουργούμε τύψεις στο παιδί μας για κάποια άλλα, άτυχα παιδιά, θα του ανοίξουμε την όρεξη; Το λέμε γιατί πραγματικά λυπόμαστε το φαγητό που για ακόμα μία φορά θα πετάξουμε, όμως όλες ξέρουμε καλά πως όχι μόνο δεν θα πετύχουμε να κάνουμε το παιδί μας να το φάει, αλλά θα πρέπει να βρούμε μία έξυπνη απάντηση όταν μια μέρα μας πει «ωραία, δώσε το σε εκείνα να το φάνε, τότε!».

«Σε ζηλεύει, γι’ αυτό σου τα λέει αυτά!» (ή «…γι’ αυτό είναι κακιά»)

Παραλλαγή της παραπάνω φράσης είναι «του αρέσεις, γι’ αυτό σε αγνοεί». Και είναι η κλασική απάντηση που θα δώσουμε όλες όταν το παιδί μάς πει με δάκρυα στα μάτια ότι π.χ. το κορόιδεψαν στο σχολείο για τα καινούργια του παπούτσια. Είναι ο προστατευτικός ρόλος της μάνας που μας κάνει να λέμε τέτοια πράγματα, τα οποία, πάντως, μπορεί και να μην απέχουν εντελώς από την αλήθεια.


«Έχω μάτια και στην πλάτη» (ή «μη νομίζεις ότι δεν σε βλέπω»)

Δεν είναι μόνο ότι ξέρουμε τόσο καλά τα παιδιά μας που μπορούμε να προβλέψουμε κάθε τους κίνηση, αλλά και ότι έχουμε κάνει ακριβώς τα ίδια ως παιδιά, οπότε… ποιον νομίζουν ότι θα κοροϊδέψουν; Προσπαθήστε, τουλάχιστον, όταν το λέτε να μην σας ξεφεύγουν γέλια. Ακόμα κι όταν θα παρατηρεί προβληματισμένο την πλάτη σας.

«Αν αυτός πηδήξει από το παράθυρο, θα πηδήξεις και εσύ;»

Όλες θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν τη δική τους προσωπικότητα και να δρουν ανεξάρτητα. Όταν, λοιπόν, μας λένε ότι όλοι οι φίλοι τους παίζουν βίαια video games μέχρι αργά το βράδυ, είναι δύσκολο να αντισταθούμε από το παραπάνω τετριμμένο μότο. Μερικές φορές πιάνει. Άλλες πάλι, όταν π.χ. το παιδί μας απαντήσει «ναι, έχει πλάκα να πηδάς από ψηλά», ίσως πρέπει να βρούμε κάτι λιγότερο κλισέ για να το μεταπείσουμε.

«Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη…»

Μεγάλη αλήθεια, αλλά γιατί να μην αφήσουμε τα παιδιά να το καταλάβουν μόνα τους, όταν για παράδειγμα κάποιοι συμμαθητές τους παίρνουν καλούς βαθμούς χωρίς να ανοίγουν βιβλίο, ή όταν άλλα παιδιά χαίρουν της εκτίμησης του προπονητή παρόλο που δεν έχουν ταλέντο στο ποδόσφαιρο; Δεν είναι δίκαιο που κάποια παιδιά χρειάζεται να προσπαθούν περισσότερο από άλλα για να τα καταφέρουν, όμως αυτό είναι ένα μάθημα που θα διδαχθούν έτσι κι αλλιώς μια μέρα.


«Δεν έχει σημασία αν δεν σου αρέσουν – σου κάνουν καλό»

Ο λόγος, συνήθως, για φρούτα και λαχανικά που τα περισσότερα παιδιά αποφεύγουν λες και πρόκειται για δηλητήριο. Κάποιες μαμάδες δοκιμάζουν αλχημείες προκειμένου να τα κάνουν να φάνε λαχανικά: τα «κρύβουν» σε σάλτσες ζυμαρικών ή τα «πνίγουν» σε σάλτσες. Άλλες παραιτούνται από κάθε προσπάθεια και προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι και η κέτσαπ κάτι σαν λαχανικό είναι. Δεν έχει κάτι κακό η παραπάνω φράση, απλώς επειδή συνήθως την λέμε και όταν το παιδί πρόκειται να κάνει ένα εμβόλιο ή να πάει στον οδοντίατρο, αντιλαμβάνεστε τι συνειρμούς τους δημιουργεί…

«Πρόσεχε» (ή «να προσέχεις!»)

Είναι η λέξη που βρίσκεται κολλημένη στην γλώσσα μας, που κρέμεται μονίμως στην άκρη του μυαλού μας και που ακόμα και η δική μας μαμά συνεχίζει να λέει, αυτόματα, κάθε φορά που κλείνουμε το τηλέφωνο ή φεύγουμε από το σπίτι της. Είναι ο φόβος μας ότι το παιδί μας π.χ. θα πέσει και θα χτυπήσει ή ότι δεν κάναμε το καθήκον μας να το προειδοποιήσουμε, αυτός που μας κάνει να λέμε συνέχεια «πρόσεχε»; Και τελικά, παρόλο που το λέμε συνέχεια, προσέχει;

«Θες να φας ξύλο;» (ή «Θες να πας στο δωμάτιό σου;»)

Η γνωστή απειλή κάθε φορά που το παιδί μας παρεκτρέπεται, σε μορφή ερώτησης (ενίοτε και σε μορφή προσταγής), έχει ως αποκλειστικό σκοπό να θυμίσει στο παιδί ποιος είναι το αφεντικό. Μέχρι να σταματήσει να είναι…


«Θα κάνεις παιδιά και θα με καταλάβεις»

Και κάπως έτσι, επιβεβαιωνόμαστε ως μητέρες και δικαιολογούμε την πίεση που ασκούμε στα παιδιά μας για να διαβάσουν, να φάνε υγιεινά, να έχουν καλούς τρόπους, να πάνε στο μάθημα πιάνου ή να μαζέψουν τα παιχνίδια τους. Την χρησιμοποιούμε κάθε φορά που κι εμείς οι ίδιες έχουμε κουραστεί να επιμένουμε να κάνει κάτι και συνήθως την επεκτείνουμε λέγοντας «μια μέρα θα με ευχαριστείς» ή, αν θέλουμε να ζορίσουμε λίγο παραπάνω, προσθέτουμε «όταν πεθάνω, θα καταλάβεις» και άλλα τέτοια δραματικά που απλώς υπογραμμίζουν πόσο μα πόσο μαμάδες είμαστε!


Πηγή: Modernmom
Περισσότερα >>

Γονιμότητα: Ισχιακή προβολή: Γυρνώντας το μωρό που έρχεται ανάποδα!


Περίπου 3% των εγκύων κουβαλούν μωρό που έρχεται πρώτα με τα πόδια – το λεγόμενο ισχιακό – όταν μπαίνουν στο μήνα τους. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει λόγω τύχης, αλλά μπορεί να υπάρχουν και ευοδωτικοί παράγοντες, όπως το περίεργο σχήμα της μήτρας, η παρουσία μεγάλων ινομυωμάτων, το πολύ ή το λίγο αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό κλπ. Ας σημειωθεί ότι πριν η γυναίκα μπει στο μήνα της, δε μας προβληματίζει το τυχαίο εύρημα ενός ισχιακού μωρού, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό γυρίζει ώστε να έρχεται με το κεφάλι πρώτα όταν η γυναίκα μπαίνει στο μήνα της.

Μετά τη δημοσίευση μιας μεγάλης, πολυκεντρικής, διεθνούς μελέτης το 2002, η πρακτική του τοκετού των ισχιακών μωρών άλλαξε δραστικά. Επειδή η μελέτη συμπέρανε ότι ο κολπικός τοκετός με ισχιακό μωρό έχει συχνότερες σοβαρές επιπλοκές σε σχέση με την προγραμματισμένη καισαρική τομή από τη μεριά του μωρού, σταδιακά άρχισε να εγκαταλείπεται ο κολπικός τοκετός στα μωρά αυτά. Στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των ισχιακών μωρών γεννιούνται με καισαρική τομή.

Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς να μετατρέψει ένα ισχιακό μωρό σε κεφαλικό, εφαρμόζοντας ελεγχόμενη ώθηση εξωτερικά στην επιφάνεια της κοιλιάς. Αυτό καλείται εξωτερικός μετασχηματισμός και είναι αρκετά δημοφιλής σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Αγγλία, ως μέθοδος ελάττωσης του αριθμού των καισαρικών τομών.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει εμφανής λόγος που το μωρό έχει σταθεροποιηθεί στην ισχιακή θέση, όπως πχ. το ελαττωμένο αμνιακό υγρό. Η προηγούμενη καισαρική τομή θεωρείται από αρκετούς γιατρούς αντένδειξη για μετασχηματισμό, αλλά όχι από όλους.

Η επιτυχία της τεχνικής είναι περίπου 50% στο πρώτο παιδί και 80% στα επόμενα παιδιά. Είναι μια γενικά ασφαλής τεχνική, η οποία γίνεται στο μαιευτήριο με όλες τις βασικές προφυλάξεις. Η πιθανότητα κάποιας σοβαρής επιπλοκής, όπως της αιμορραγίας ή της επίμονης πτώσης των παλμών του μωρού, είναι της τάξης του 0.5%. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί άμεσα η γέννηση του μωρού με καισαρική τομή.

Αν πετύχει ο μεταχηματισμός, η γυναίκα μπορεί να δοκιμάσει να γεννήσει φυσιολογικά. Βέβαια, είναι σημαντικό να έχει μαιευτήρα με σχετικά υψηλά ποσοστά φυσιολογικών τοκετών, ειδικά από τη στιγμή που έχει κάνει το μετασχηματισμό προκειμένου να αποφύγει την καισαρική τομή.


zougla.gr
Περισσότερα >>

Η αντρική συνταγή κατά του μωρουδιακού κλάματος



Σπάνια επικροτούνται οι μπαμπάδες για την καλή δουλειά που κάνουν με τη γαλούχηση των μωρών, όμως αν τους παρατηρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι έχουν συγκεκριμένα τρικ και έξυπνες μεθόδους να αντιμετωπίζουν «ζόρικες» καταστάσεις, όπως π.χ. ένα μωρό που κλαίει ασταμάτητα.
Νομίζετε πως εσείς ξέρετε καλύτερα; Δείτε 10 αποτελεσματικούς τρόπους που προτείνουν οι μπαμπάδες για να ηρεμήσετε ένα μωρό (αφού του δώσετε πιπίλα).

Νιώστε τον πόνο του

Το να βάλετε το αγαπημένο του cd με απαλές μελωδίες, δεν θα σταματήσει το μωρό από το να πεινάει ή να έχει πονόδοντο. Με άλλα λόγια, βρείτε πρώτα από πού πηγάζει το πρόβλημα και μετά αναζητήστε τρόπους να το αντιμετωπίσετε. Ακούγεται λογικό, όμως πολλές φορές, όταν το κλάμα γίνεται ανυπόφορο, η λογική πάει περίπατο.

Μικρό δακτυλάκι

Αν δεν είστε βέβαιοι για την πηγή του προβλήματος, δοκιμάστε να δώσετε στο μωρό σας να πιπιλίσει το μικρό σας δακτυλάκι (το οποίο εννοείται πως είναι καθαρό). Προσέξτε μόνο να μην γρατζουνίσετε το στόμα του μωρό με το νύχι σας.

Βάλτε ένα ποτό

Όχι για εσάς, αλλά για το μωρό. Δοκιμάστε να του δώσετε λίγο ζεστό γάλα ή λίγο χαμομήλι.

Rock 'n' roll

Τα μωρά λατρεύουν την κίνηση, και ποιος μπορεί να τα κουνήσει καλύτερα αν όχι ο μπαμπάς; Κάποιοι μπαμπάδες βάζουν τα μωρά στο κάθισμα του αυτοκινήτου (το οποίο έχουν αποσυνδέσει από το αυτοκίνητο) και τα κουνάνε ενώ είναι εκεί μέσα, σαν να βρίσκονται σε κούνια.

Χορός και τραγούδι

Κρατήστε το μωρό σας ψηλά στον ώμο σας και τυλίξτε τα χεράκια του γύρω από τον λαιμό σας. Αρχίστε να χορεύετε ήρεμα, να κουνιέστε μπρος πίσω, να κάνετε μικρές σβούρες, και μετά να τραγουδάτε χαμηλόφωνα. Δεν χρειάζεται να λέτε κάποια συγκεκριμένα λόγια – και μόνο το μουρμουρητό σας θα ηρεμήσει το μωρό μετά από λίγο. Χαμηλώστε σταδιακά τον τόνο της φωνής σας και αφήστε το μωρό να κοιμηθεί.

Ο καραγκιόζης

Θυμηθείτε όλες αυτές τις χαζομαρούλες που κάνατε όταν ήσασταν παιδιά: αλλήθωρα μάτια, γλώσσα έξω, πεταχτά αυτιά, αστείες φάτσες. Κάντε τα στο μωρό την ώρα που κλαίει και σύντομα το κλάμα μπορεί να γίνει γέλιο. Ένας μπαμπάς αναφέρει πως όταν κλαίει το μωρό του, τοποθετεί στο κεφάλι του μικρά αντικείμενα και τα αφήνει να πέσουν φωνάζοντας «ωχ! Όχι! Πάλι έπεσαν!». Τότε το μωρό σταματά το κλάμα και κοιτάζει έκθαμβο, μέχρι να αρχίσει μετά από λίγο να γελάει.

Ο (καραγκιόζης) ροκ σταρ

Τοποθετήστε το μωρό -ενώ κλαίει- στο ριλάξ, αρπάξτε κάτι που μοιάζει με μικρόφωνο, βάλτε δυνατά μουσική και αρχίστε να τραγουδάτε και να χορεύετε μπροστά του. Θα του αποσπάσετε την προσοχή από το κλάμα και θα το βάλετε στον ρυθμό. Μετά από λίγο μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά και να χορέψετε παρέα.

Φορέστε το

Ο μάρσιπος -ή το sling- συνήθως κάνουν θαύματα με ένα μωρό που κλαίει, γιατί η ζεστασιά που εκπέμπει το σώμα σας, σε συνδυασμό με τη συνεχή σας κίνηση και τους ρυθμικούς παλμούς της καρδιάς σας, μπορούν να το χαλαρώσουν και να το βοηθήσουν να κοιμηθεί.

Δώστε του χρόνο

Μπορεί να ακούγεται άκαρδο, όμως μερικές φορές το να αφήσεις το μωρό να κλάψει μέχρι να κουραστεί και να σταματήσει μόνο του είναι η μοναδική λύση. Αν δεν πονάει κάπου, αν δεν πεινάει, αν δεν είναι βρεγμένο ή κουρασμένο και αν καμία προσπάθειά σας να ηρεμήσει δεν το βοηθά, τότε αφήστε το απλά να κλάψει, τουλάχιστον για όσο αντέχετε.
Πηγή: Babycenter
Περισσότερα >>

5 γυναικείες σεξουαλικές φαντασιώσεις και τι σημαίνουν



«Οι ασθενείς συχνά με ρωτάνε αν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι φυσιολογικές. Φυσικά και είναι!», λέει η Hilda Hutcherson, M.D., καθηγήτρια Μαιευτικής και γυναικολογίας στο Κολέγιο Γιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, που απενεχοποιεί και ερμηνεύει 5 συνηθισμένες γυναικείες φαντασιώσεις στο κρεβάτι.

 

Σεξ με άλλον άντρα (συνήθως διάσημο)

Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι δεν είστε ικανοποιημένες από τη σεξουαλική σας ζωή, μόνο ότι σας αρέσουν οι νέες εμπειρίες και (εννοείται) οι πολύ ωραίοι άντρες.


Τρίο

Αν φαντάζεστε τον εαυτό σας με δύο άντρες, θέλετε να σας αγαπήσουν και να σας λατρέψουν (και γιατί όχι, ίσως και να παλέψουν για σας). Το να σκέφτεστε εσάς και τον συντροφό σας μαζί με μια άλλη γυναίκα, προκύπτει από την ομολογουμένως ερωτική ιδέα ότι κι άλλες γυναίκες βρίσκουν ελκυστικό τον άντρα σας.

Κυριαρχία

Αυτή η φαντασίωση σας επιτρέπει να εμπλακείτε χωρίς ενοχές σε σεξουαλικά παιχνίδια που είναι ενδεχομένως ταμπού. Το να φαντάζεστε το εαυτό σας υποταγμένο, μπορεί να μεταφράζεται στην επιθυμία σας να χάσετε τον έλεγχο: η ελευθερία από τις ευθύνες είναι διεγερτική!


Σεξ με άλλη γυναίκα

Όχι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αμφιβάλλετε για τον σεξουαλικό προσανατολισμό σας. Δείχνει ότι εκτιμάτε την ελκυστικότητα του γυναικείου σώματος (είμαστε θεές!) και ότι είστε ανοιχτόμυαλη σε ό,τι αφορά την ευχαρίστηση.

Σεξ με τον σύντροφό σας

Είναι η πιο κοινή φαντασίωση των γυναικών και είναι συνήθως replay μερικών από τις πιο καυτές στιγμές σας. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι το σεξ με τον άντρα σας εξακολουθεί να σας «φτιάχνει»!

Πηγή: WebMD
Περισσότερα >>

Έγκυος η Shakira σύμφωνα με τα Ισπανικά ΜΜΕ


Σύμφωνα με τα Ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης τελικά η δημοφιλής τραγουδίστρια Shakira φαίνεται πως όντως είναι έγκυος και περιμένει το πρώτο της παιδί από τον ποδοσφαιριστή της Barcelona, Gerard Pique.

Είναι τελικά έγκυος ή όχι;

Οι πρώτες φήμες για την φημολογούμενη εγκυμοσύνη της, άρχισαν να διαδίδονται τον Ιούνιο.

Τότε, εκείνη τις είχε διαψεύσει, ωστόσο ένα μήνα μετά, τα ισπανικά Μ.Μ.Ε, βούιξαν και πάλι, υποστηρίζοντας όχι μόνο πως η 35χρονη τραγουδίστρια είναι έγκυος, αλλά και ότι θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί από τον 25χρονο σύντροφο της, κάπου στο Φεβρουάριο!

Αν είναι αλήθεια όλα αυτά, τότε μένει να περιμένουμε να δούμε την κοιλίτσα της Shakira να αρχίσει να φουσκώνει!

onair24.gr
Περισσότερα >>

Το πρώτο του μπάνιο: Όσα πρέπει να ξέρετε

Οι πρώτες διακοπές με το μωρό είναι μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, αφού καλείστε να βιώσετε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μία από αυτές είναι και το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα.* Έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα;

Πριν βγείτε στην παραλία

Πριν από το πρώτο μπάνιο του μωρού, θα πρέπει να έχετε απλώσει ειδική αντηλιακή κρέμα για βρέφη σε όλο του το σώμα. Επίσης, πέρα από το μαγιό του, θα του φορέσετε και ένα καπελάκι που θα προστατεύσει το κεφαλάκι του από τον ήλιο.
Το μωρό θα χρειαστεί και μία ειδική σαμπρέλα, η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο βάρος του. Αυτήν θα την χρησιμοποιήσετε μόνο εφόσον δοκιμάσετε να βρέξετε πρώτα το μωράκι σας με θαλασσινό νερό, και αυτό δείξει να ανταποκρίνεται θετικά.

Η πρώτη του βουτιά

Πάρτε το μωρό αγκαλιά και μπείτε σιγά-σιγά στο νερό, ώστε να βραχούν τα ποδαράκια του και να αρχίσει να το συνηθίζει. Αποφύγετε τις πολύ κρύες θάλασσες και, φυσικά, τις ακτές που μπορεί να μην είναι καθαρές.
Καθίστε κάτω, πάντα με το μωρό στην αγκαλιά σας και αρχίστε να βρέχετε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο σώμα του. Αν το μωρό δείξει να καλοδέχεται το νερό (και πιθανότατα θα το κάνει) αρχίστε να το πιτσιλίζετε με λίγο νερό και να παίζετε μαζί του. Σταδιακά μπορείτε να του βρέξετε με απαλές κινήσεις το κεφαλάκι και το πρόσωπο.
Εφόσον το μωρό δείξει να το απολαμβάνει, δοκιμάστε να το ξαπλώσετε μπρούμυτα, κρατώντας το με το ένα χέρι σας κάτω από το στήθος του και με το άλλο τον ποπό και προσέχοντας πάντα ώστε το κεφάλι του να είναι ψηλά. Δοκιμάστε να το μετακινήσετε σε αυτή τη θέση μπρος-πίσω, απομακρύνοντάς το λίγο από το σώμα σας.
Έπειτα, κρατήστε το κάτω από τις μασχάλες και βουτήξτε το με αργές κινήσεις στο νερό, μέχρι τους ώμους. Καλό είναι το πρόσωπό του να είναι στραμμένο προς το μέρος σας. Μπορείτε ακόμα να αρχίσετε να το κουνάτε αριστερά-δεξιά, κρατώντας το καλά από τα πλευρά. Κατά την διάρκεια του μπάνιου μπορείτε να του μιλάτε, να του γελάτε ή να του λέτε τραγουδάκια για να γίνει η όλη διαδικασία ακόμα πιο διασκεδαστική.
Όλα τα παραπάνω αρκούν για το πρώτο-πρώτο μπάνιο του μωρού και για την πρώτη του επαφή με την θάλασσα. Την επόμενη ημέρα των διακοπών σας μπορείτε να ενσωματώσετε και τη σαμπρέλα στο μπάνιο του. Δηλαδή, να το βάλετε μέσα στην σαμπρέλα, με τα ποδαράκια του μέσα στο νερό, και να το «τραβήξετε» μαζί σας λίγο πιο βαθιά, μέχρι το σημείο του βυθού που εσείς πατάτε. Έτσι θα νιώσει πως πραγματικά κολυμπάει και μάλιστα με απόλυτη ασφάλεια!
Προσοχή: Δεν πιέζουμε ποτέ το μωρό να μπει στη θάλασσα με το ζόρι!

Μετά το μπάνιο

Το μπάνιο δεν χρειάζεται να διαρκέσει περισσότερα από 10-15 λεπτά (και φυσικά όχι κατά τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας, 11.00-16.00).
Αμέσως μετά, πρέπει να βγάλετε το μαγιό του, να ξεπλύνετε το μωρό με άφθονο γλυκό νερό και να το σκουπίσετε καλά με μία καθαρή πετσέτα. Έπειτα, θα του φορέσετε την πάνα του, ένα λευκό φορμάκι και το καπελάκι του, θα του ξαναβάλετε αντηλιακό και θα το αφήσετε στη σκιά για όλη την υπόλοιπη ώρα που θα περάσετε στην παραλία.
* Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην βάλετε το μωρό στη θάλασσα παρά μόνο εάν έχει συμπληρώσει τους πρώτους 6 μήνες.


 mama365.gr
Περισσότερα >>

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η διατροφή της εγκύου τους καλοκαιρινούς μήνες

Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μητέρα

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του και έφτασαν και οι υψηλές θερμοκρασίες, που για όλους μας αλλά κυρίως για τις εγκύους είναι «βασανιστικές» .

Το καλοκαίρι όμως είναι και η πιο απολαυστική εποχή του χρόνου, παρόλο που κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας και πολύ περισσότερο για τις μέλλουσες μαμάδες.

Παρακάτω μερικές απλές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει η έγκυος να γίνει η ζωή της ίδιας και του μωρού της πιο άνετη:


-Μεγάλη κατανάλωση νερού. Θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα την ημέρα. Αν δεν γνωρίζει την προέλευση του νερού συστήνεται η κατανάλωση εμφιαλωμένου

-Η διατροφή της εγκύου είναι απαραίτητο να περιέχει φρούτα και λαχανικά και όχι τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες όπως: λίπη, σάλτσες, τηγανιτά, γλυκά, σοκολάτες, λευκό ψωμί, αναψυκτικά, μπισκότα, πάστες, πίτες και πίτσες.

-Καθημερινή λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής.

-Περιορισμός του αλατιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για οιδήματα και υψηλή πίεση (προεκλαμψία).

-Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

-Επιτρέπονται 1-2 καφέδες την ημέρα κατά προτίμηση ελληνικός, γαλλικός ή οποιοσδήποτε ντεκαφεϊνέ.

Πέραν όμως της διατροφή, διαβάστε μερικές απλές οδηγίες για να γίνουν οι διακοπές της μέλλουσας μαμάς και του μωρού της υπέροχες:

-Να μην αμελεί το αντηλιακό και την ενυδατική κρέμα για πρόσωπο και σώμα, καθώς και τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο.

-Να αποφεύγει όσο το δυνατόν την έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το έντονο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συστολές της μήτρας που οδηγούν σε πιθανό πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί απώλεια υγρών και εν τέλει αφυδάτωση της εγκύου.

-Να αποφεύγει τα σκούρα χρώματα στα ρούχα κατά την διάρκεια της ημέρας.

-Να κυκλοφορεί τις πολύ πρωινές ώρες και τις απογευματινές αφού έχει πέσει η θερμοκρασία.

-Προσοχή στα πολύωρα ταξίδια.

-Όχι ταξίδια σε περιοχές που δεν έχουν ιατρική κάλυψη.

Πηγή: mednutrition.gr
Περισσότερα >>

Γιατί να προτιμήσω τον φυσιολογικό τοκετό;

Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στην χώρα μας γεννά  με καισαρική τομή για διαφόρους λόγους π.χ. δυσαναλογία μεταξύ εμβρύου και της πυέλου της μητέρας, πρωτοτόκου ισχιακής προβολής (το μωρό έρχεται με τα πόδια), όταν υπάρχει εμβρυική δυσχέρεια (το μωρό δεν ‘περνάει καλά’ στην κοιλιά της μαμάς), αιμορραγικές επιπλοκές, μη αντιμετωπίσιμες με άλλα μέσα, μη φυσιολογικά σχήματα  του εμβρύου, παθολογικές καταστάσεις της μητέρας ή του εμβρύου κ.λ.π.

Αποτελεί λοιπόν η καισαρική τομή έναν πολύ συχνό, αποδεκτό και ασφαλή τρόπο τοκετού στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Υπάρχει όμως και ο φυσιολογικός τοκετός,ο οποίος αποτελεί και την  πλέον φυσιολογική ολοκληρωμένη έκφραση της γυναικείας ύπαρξης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η γυναίκα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά, όταν δεν υπάρχουν οι παραπάνω λόγοι που μπορεί να  την οδηγήσουν στο χειρουργείο.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικός ο φυσιολογικός τοκετός επειδή:

- Η γυναίκα γεννά φυσιολογικά, όπως γένναγε πάντοτε στο παρελθόν, αποφεύγοντας το χειρουργείο (όπως γίνεται με την καισαρική).

- Βιώνει την γέννηση του νεογνού της συμμετέχοντας ενεργά στην διαδικασία του τοκετού εξοπλισμένη με πλήρεις γνώσεις για τις δυνατότητες, τους κινδύνους και τις ωφέλειες, αίσθηση πολύ σημαντική που δημιουργεί και αίσθημα ασφάλειας για την όλη διαδικασία.

- Δεν υπάρχει ο αναγκαστικός αποχωρισμός της γυναίκας από το μωρό και το σύντροφό της.

- Το νεογνό έχει, σε σχέση με την καισαρική, μειωμένες πιθανότητες να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη και να πάει  στην θερμοκοιτίδα, αφού οι συστολές της μήτρας διεγείρουν την έκκριση ορμονών που βοηθούν – μεταξύ άλλων – το μωρό να αναπνέει καλύτερα, να διατηρεί τη θερμοκρασία του, και να είναι ξύπνιο και ήρεμο για αρκετή ώρα μετά τη γέννα.

- Αποφεύγει το χειρουργείο της καισαρικής τομής και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δηλαδή τη μη συμμετοχή στην διαδικασία και την απώλεια ελέγχου του τοκετού. Επίσης έχει μειωμένη πιθανότητα για αιμορραγία, λοιμώξεις, θρόμβωση και μειωμένο πόνο μετά τον τοκετό.

- Ταυτόχρονα, αποφεύγει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους από τις πολλαπλές καισαρικές όπως η μαιευτική υστερεκτομή, τραυματισμούς οργάνων – π.χ. εντέρου–κύστης, μεταγγίσεις αίματος, μολύνσεις και ανώμαλες καταστάσεις εμφύτευσης του πλακούντα (χαμηλή πρόσφυση, επιπωματικός, διεισδυτικός πλακούντας) κλπ.

- Η μητέρα μπορεί να θηλάσει αμέσως μετά την γέννα, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο που μπορούν να περάσουν οι γονείς με το νεογέννητο μωρό τους, στιγμές που είναι μοναδικές και πολύτιμες για τους γονείς, αλλά και απαραίτητες για την υγεία του μωρού.

- Μετά τον τοκετό, η μαμά κινητοποιείται, μπορεί να σηκωθεί αμέσως από το κρεβάτι της, να φάει και να πιει ό,τι θέλει, ενώ και η ανάρρωσή της είναι πολύ πιο γρήγορη σε σύγκριση με την καισαρική τομή. Ακόμα και η φροντίδα του νεογνού καθίσταται πιο εύκολη για την μητέρα.

- Επίσης, βγαίνει πιο γρήγορα από το μαιευτήριο και επανέρχεται στις καθημερινές της ασχολίες και συνήθειες πολύ πιο γρήγορα, σε αντίθεση με την καισαρική τομή που χρειάζεται κάποιος επιπλέον χρόνος ανάρρωσης και προσοχής.

- Είναι γνωστό πως, για την γυναίκα, η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας είναι φυσιολογικά γεγονότα της ζωής της για τα οποία συνήθως δεν απαιτείται παρά ελάχιστη παρέμβαση.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως με μαθήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και λαμβάνουν κατά την διάρκεια του τοκετού την κατάλληλη φροντίδα από τον μαιευτήρα και την μαία του κάνουν λιγότερη χρήση αναλγησίας, έχουν μικρότερο ποσοστό παρεμβάσεων (περινεοτομία, επισκληρίδιος, επεμβατικός τοκετός) και γεννούν πιο υγιή μωρά.

Οι γυναίκες αυτές έχοντας λάβει την κατάλληλη υποστήριξη αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση  και διακατέχονται από θετικά αισθήματα τόσο για τις ίδιες και για το νεογέννητό τους όσο και για την ίδια την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού.

Πηγή: www.bagiokos.gr
Περισσότερα >>

Πώς θα μάθετε το παιδί να μοιράζεται



Δεν είναι εύκολο να μάθει ένα παιδί να μοιράζεται τα πράγματά του. Από την άλλη, αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα, ούτε για τους μεγάλους είναι πάντα εύκολο να μοιράζονται. Ο παιδοψυχολόγος Harvey Karp, όμως, επιμένει ότι οι γονείς μπορούν με μικρά βήματα να δώσουν στο παιδί να καταλάβει τα οφέλη της δοτικότητας και του μοιράσματος.

 


Η δικαιοσύνη για τα παιδιά

Τα περισσότερα παιδιά, μέχρι τουλάχιστον τα 3 χρόνια τους, δεν κατανοούν τις έννοιες «δικό μου» και «δικό σου». Έχουν, όμως, μία έμφυτη αίσθηση της δικαιοσύνης, η οποία βέβαια δεν συμβαδίζει με αυτήν των ενηλίκων. Όπως εξηγεί ο Karp, για τους ενήλικους δικαιοσύνη σημαίνει «50-50», ενώ για τα παιδιά «90-10», δηλαδή «θα κρατήσω εγώ το 90% των παιχνιδιών μου και θα δώσω σε εσένα το 10%».
Το πρώτο βήμα, λοιπόν, που πρέπει να κάνουν οι γονείς πριν βιαστούν να διορθώσουν αυτό το σκεπτικό του παιδιού, είναι να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού. Και όταν το παιδί τελικά μοιραστεί ένα παιχνίδι, οι γονείς πρέπει να το επιβραβεύσουν με ενθουσιασμό.
Μία ακόμα θετική κίνηση είναι να πείτε και σε άλλους, μπροστά στο παιδί, ότι μοιράστηκε το παιχνίδι του (π.χ. στην γιαγιά και στον παππού). «Όλοι μας δίνουμε σημασία σε αυτά λένε οι άλλοι για εμάς», εξηγεί ο Karp, «και τα παιδιά θα εκτιμήσουν τα θετικά σχόλια που θα ακολουθήσουν από το τρίτο πρόσωπο».

 

Συμβουλές για να μάθουν να μοιράζονται

Προετοιμασία για το παιχνίδιΠροτείνετε στο παιδί σας να ξεχωρίσει τα πιο αγαπημένα του παιχνίδια και να τα βάλει στην άκρη πριν έρθουν οι φίλοι του για να παίξουν μαζί. Αν πρόκειται για αδέρφια, μπορείτε να χωρίσετε τα παιχνίδια σε αυτά που προορίζονται για το καθένα ξεχωριστά και σε αυτά που ανήκουν και στους δύο.
Ξεκαθαρίστε το τοπίοΣύμφωνα με τον Karp, τα παιδιά κατανοούν πολύ καλύτερα αυτό που θέλουμε να τους πούμε όταν χρησιμοποιούμε τη φράση «με τη σειρά σου». Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν συνηθίσει, ήδη από βρέφη, να παίρνουν σειρά όταν, π.χ., τους μιλούν οι μεγάλοι και αυτά προσπαθούν να απαντήσουν. Εξηγήστε τους, λοιπόν, ότι κάπως έτσι πρέπει να λειτουργούν και στο παιχνίδι: όλοι παίζουν με την σειρά τους.
Δώστε παραδείγματαΒρείτε ευκαιρίες στην καθημερινότητά σας, να δίνετε στα παιδιά παραδείγματα «μοιράσματος». Για παράδειγμα, όταν στο πάρκο κάποιος ταΐζει τις πάπιες, πείτε τους «κοίτα, αυτός ο κύριος μοιράζεται το ψωμί του με τις πάπιες». Με τον τρόπο αυτό θα «φυτέψετε» πιο αποτελεσματικά στο μυαλό τους την ιδέα τού να δίνεις κάτι που σου ανήκει.

Πηγή: Webmd
Περισσότερα >>

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

7 ιδέες για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου

Θέλετε να φτιάξετε ένα παραμυθένιο δωμάτιο για το νέο μέλος της οικογένειας; Ονειρεύεστε κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό, όπως το αγγελούδι σας; Αφού καταλήξετε στα βασικά έπιπλα και τις χρωματικές αποχρώσεις των τοίχων και των υφασμάτων, πάρτε μερικές ιδέες που θα δώσουν στο δωμάτιο του μωρού πρωτότυπες διακοσμητικές πινελιές.

Δέντρο με κλουβάκια πουλιών
Παιδικό δωμάτιο

Τι θα χρειαστείτε; Αυτοκόλλητα τοίχου με σχέδιο δέντρου (δείτε εδώ). Ξύλινα κλουβάκια σε διάφορα χρώματα, τα οποία μπορείτε να παραγγείλετε να σας φτιάξει κάποιος ξυλουργός. Για τα φύλλα, μπορείτε να πάρετε υφάσματα ή χαρτόνια σε διάφορα χρώματα και, χρησιμοποιώντας πραγματικά φύλλα ως πατρόν, να τα κόψετε και τα κολλήσετε με ταινίες διπλής όψεως στο δέντρο.

 

Έντονα χρώματα στους τοίχους
Παιδικό δωμάτιο

Αντί για το συνηθισμένο σενάριο με το εχρωμο σχέδιο πάνω στον λευκό τοίχο, το ανάποδο δείχνει πολύ πιο εντυπωσιακό. Τέτοια σχέδια θα βρείτε σε αμέτρητα καταστήματα με αυτοκόλλητα τοίχων, αλλά και στην Carteco.

 

Στη θέση της ντουλάπας
Παιδικό δωμάτιο

Για να πετύχετε το αποτέλεσμα της φωτογράφίας, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε την εντοιχισμένη ντουλάπα του δωματίου, να βάψετε τον τοίχο και να τοποθετήσετε εκεί την κούνια του μωρού. Έτσι θα κερδίσετε πολύ χώρο στο δωμάτιο, ενώ για τα ρούχα του μωρού μπορείτε να τοποθετήσετε μία πολύ μικρότερη ντουλάπα με συρτάρια.

 

Αλλάξτε τα πόμολα
Παιδικό δωμάτιο

Μια μικρή αλλαγή που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε χρώμα και στιλ στο δωμάτιο, είναι να αλλάξετε τα συμβατικά πόμολα των επίπλων ή των ντουλαπιών με άλλα, πολύ πιο ευφάνταστα. Μεγάλη ποικιλία σε τέτοια πόμολα θα βρείτε στο Etsy.

 


Κλαδιά με λουλούδια
Παιδικό δωμάτιο

Ένα ακόμα όμορφο σχέδιο, για το οποίο επίσης θα χρειαστείτε αυτοκόλλητα τοίχου, είναι το παραπάνω. Η δική σας συμβολή θα είναι να προσθέσετε στα κλαδιά πολύχρωμα, υφασμάτινα λουλούδια, τα οποία θα βρείτε είτε σε καταστήματα με είδη διακόσμησης σπιτιού (π.χ. στο Le Shop) είτε σε καταστήματα με είδη ραπτικής (π.χ. στον Καλυβιώτη)

 

Ταπετσαρία-χάρτης
Παιδικό δωμάτιο

Ένας τεράστιος χάρτης σε έναν τοίχο του παιδικού δωματίου είναι μία εξαιρετική ιδέα για να προσθέσετε χρώμα, φαντασία και… ταξιδιωτική διάθεση. Χάρτες ως ταπετσαρίες ή αυτοκόλλητα θα βρείτε σε διάφορα καταστήματα με αυτοκόλλητα τοίχου, καθώς και εδώ.

 

Έντονα βαμμένο πάτωμα
Παιδικό δωμάτιο

Ξέρετε πως αν το πάτωμα του δωματίου του μωρού είναι ξύλινο μπορείτε να το βάψετε, με ειδική μπογιά, σε ό,τι χρώμα εσείς θέλετε; Απευθυνθείτε είτε στο χρωματοπωλείο της περιοχής σας είτε σε κάποιον έμπειρο «πατωματζή» για περισσότερες συμβουλές και προτάσεις.
Πηγή: Babycenter
Περισσότερα >>

Προετοιμαστείτε για τους πόνους του τοκετού

Σχεδόν κανένας φυσιολογικός τοκετός δεν είναι ανώδυνος και αυτή είναι μία σκέψη στην οποία οι περισσότερες έγκυοι τρέμουν, όσο πλησιάζει η ώρα. Δείτε πώς θα προετοιμαστείτε ψυχολογικά και σωματικά για να διαχειριστείτε τους πόνους της γέννας.
Σύμφωνα με άρθρο του Μαιευτήρα-Χειρούργου Γυναικολόγου κ. Ευάγγελου Γκικόντε, στο Iatronet.gr, πολλές γυναίκες, κατά τη διάρκεια του τοκετού, καταβάλλονται από αγωνία και φόβο εξαιτίας των πόνων, με αποτέλεσμα οι συσπάσεις της μήτρας να αναστέλλονται. Η αναστολή προκαλεί χαλάρωση, η οποία συσκολεύει τη διαδικασία. Ο γιατρός συνιστά στις εγκυμονούσες, ήδη από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, να προετοιμαστούν σωστά με τη βοήθεια ειδικών, οι οποίοι θα τις βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι πόνοι που θα νιώσουν, είναι καλοί οιωνοί!


Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η πρώτη... γεύση τοκετού έρχεται κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, όταν αρχίζει η σταδιακή «κάθοδος» του μωρού, με μικρές συσπάσεις στη μήτρα, οι οποίες ονομάζονται Braxton Hicks και διαρκούν συνήθως περίπου τα 25 δευτερόλεπτα. Δεν πρόκειται, βέβαια, για κανονικούς πόνους αλλά και κάπως δυσάρεστες ενοχλήσεις, οι οποίες όταν γίνονται πιο δυνατές και συχνές, προειδοποιούν την έγκυο ότι ο τοκετός πλησιάζει.

Μαθήματα... αντοχής

Μαθήματα προετοιμασίας (ή προγεννητικής αγωγής) οργανώνονται είτε από τα μεγάλα μαιευτήρια της χώρας είτε από κέντρα ολιστικών θεραπειών, ή ακόμη και από επαγγελματίες μαίες, και σκοπό έχουν να δώσουν απαντήσεις στις έγκυες σχετικά με το τι θα αντιμετωπίσουν στην αίθουσα τοκετών, να δείξουν τρόπους για ανακουφιστούν από τους πόνους του τοκετού, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τον πρώτο καιρό της φροντίδας του μωρού.
Πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε να προετοιμαστείτε σωστά για τον τοκετό σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο μαιευτήριο στο οποίο σκοπεύετε να γεννήσετε και να ενημερωθείτε για το αν και κάθε πότε γίνονται μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα βρείτε τακτικά σεμινάρια, ενώ και σε κάποια δημόσια παραδίδονται τέτοια δωρεάν μαθήματα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με κέντρα ολιστικής θεραπείας, όπως η Διαγωνιστική Έρευνα, στο οποίο εφαρμόζεται η αναγνωρισμένη μέθοδος προετοιμασίας της εγκύου Gayle Peterson, με την βοήθεια μαιών και ψυχολόγων. Αντίστοιχη προετοιμασία γίνεται και στο Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού «Ευτοκία», στο οποίο κάθε εβδομάδα σχηματίζονται ομάδες που συμμετέχουν σε ασκήσεις ευεξίας και προετοιμάζονται σωματικά για τον τοκετό.
Τέλος, αμέτρητες επαγγελματίες μαίες σε όλη τη χώρα παραδίδουν κατ’οίκον μαθήματα ανώδυνου τοκετού σε έγκυες ή και σε ζευγάρια. Σε αυτά τα μαθήματα, η μαία έρχεται κοντά με την μέλλουσα μαμά, την ενημερώνει για ό,τι έχει να κάνει με τον τοκετό και της μαθαίνει, μεταξύ άλλων, τις λεγόμενες «αναπνοές», οι οποίες είναι τριών διαφορετικών ειδών (κάθε μαία προτείνει αυτές που εκείνη προτιμά ή αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στην έγκυο).



Σύμφωνα με τη μαία κ. Δέσποινα Χρηστοπούλου, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσει η επίτοκος τους πόνους του φυσιολογικού τοκετού και μόνη της, ή με την βοήθεια του συντρόφου της. «Αν οι πόνοι ξεκινήσουν όταν η έγκυος είναι ακόμα στο σπίτι, ένα ζεστό μπάνιο, λίγο τρίψιμο στην πλάτη και χαλαρωτική μουσική μπορούν να βοηθήσουν. Κάποιες γυναίκες καταφεύγουν από νωρίς και σε εναλλακτικές τεχνικές που υποστηρίζουν πως τις έχουν βοηθήσει, όπως η αρωματοθεραπεία, η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία, η ύπνωση, η βοτανοθεραπεία, ακόμα και ο βελονισμός. Καλό είναι, βέβαια, πριν καταφύγετε σε μία τέτοια μέθοδο να το συζητήσετε πρώτα με τον γυναικολόγο σας».

Μήπως να κάνω επισκληρίδιο;

Η επισκληρίδιος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αναλγησίας κατά τον φυσιολογικό τοκετό και χορηγείται από ένα μικρό σωληνάκι που μπαίνει πάντα στην πλάτη. Είναι μία αρκετά πολύπλοκή τεχνική, που γίνεται πάντα από τον αναισθησιολόγο, η οποία έχει ελάχιστη ή και καθόλου επίδραση στο μωρό. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η επισκληρίδιος σε ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όμως την συνιστούν σε περιπτώσεις που ο τοκετός είναι ιδιαίτερα παρατεταμένος ή παρουσιάζει ιδιαιτερότητες.
Γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά με επισκληρίδιο δηλώνουν ευγνώμονες προς τον γιατρό τους που τους πρότεινε αυτή τη μέθοδο, καθώς, όπως λένε, την ώρα του τοκετού και ενώ αύξαναν οι ωδίνες ξέχασαν εντελώς τις αναπνοές και τα περί διαχείρισης πόνου.  Με την επισκλήριδιο, όμως, όχι μόνο μειώθηκε τρομερό ο πόνος, αλλά μπόρεσαν να συνεργαστούν καλύτερα με τον γυναικολόγο, ιδιαίτερα όταν έπρεπε να «σπρώξουν» για να βγει το μωρό, ενώ είχαν λιγότερο στρες και ένιωθαν πολύ καλύτερα μετά τον τοκετό. Έρευνες υποστηρίζουν ότι χάρη στην επισκληρίδιο οι επιπλοκές στον φυσιολογικό τοκετό είναι λιγότερες.



Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι γιατροί -και κυρίως οι μαίες- που θέλουν να αποφεύγουν αυτή τη μέθοδο αναλγησίας είτε γιατί μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές στην έγκυο (π.χ. υπόταση, έντονους πονοκεφάλους, εμφάνιση ρίγους για μερικά λεπτά) είτε γιατί απλά το απαγορεύει η υγεία ή η γενικότερη κατάσταση της εγκύου (π.χ. αν η γυναίκα έχει σκολίωση ή χρόνιες παθήσεις στο νευρικό της σύστημα). Συμβαίνει, άλλωστε, καμιά φορά η επισκληρίδιος να μην είναι επιτυχημένη και να προκαλέσει πόνο σε ορισμένα μέρη του σώματος. Αυτό σπάνια προκαλεί κινδύνους και συνήθως πρέπει απλά να επαναληφθεί. Σε κάθε περίπτωση η επισκληρίδιος πρέπει να γίνεται μόνο από έμπειρους αναισθησιολόγους.
Περισσότερα >>

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ο τοκετός παχαίνει αλλά ο θηλασμός αδυνατίζει, σύμφωνα με βρετανική μελέτη


Ο αριθμός των τοκετών αλλά και ο θηλασμός επηρεάζουν το μελλοντικό βάρος της γυναίκας, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες

Ο αριθμός των τοκετών αλλά και ο θηλασμός επηρεάζουν το μελλοντικό βάρος της γυναίκας, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες  
Ο αριθμός των παιδιών και η επιλογή του θηλασμού ή όχι, επηρεάζει το βάρος της γυναίκας με την πάροδο των ετών, διαπιστώνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής την Δρ Κέρστι Μπομπροου υποστηρίζουν ότι ο τοκετός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ ο θηλασμός μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο αυτό, κατά περίπου 1%, για κάθε έξι μήνες που διαρκεί.

Όπως επισημαίνουν, ο θηλασμός δεν είναι μόνο ευεργετικός για την υγεία των βρεφών αλλά και της μητέρας και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Αν και το όφελος για κάθε γυναίκα ξεχωριστά, ως προς την μείωση του βάρους είναι μικρό, το όφελος είναι μεγαλύτερο σε συλλογικό επίπεδο, σε ότι αφορά παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 740.000 γυναίκες -πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού- μέσης ηλικίας 58 ετών και συσχέτισαν το βάρος και το ύψος τους (από όπου προκύπτει ο δείκτης μάζας σώματος) με το ιστορικό των γεννήσεων και του τυχόν θηλασμού. Ένας ΔΜΣ από 18,5 έως 25 είναι φυσιολογικός, από 25 έως 30 δείχνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο και πάνω από 30 παχύσαρκο.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο περισσότερα παιδιά έχει αποκτήσει μία γυναίκα, τόσο τείνει να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου ο ΔΜΣ της. Όσες δεν είχαν αποκτήσει παιδιά, είχαν ΔΜΣ 25,6 κατά μέσο όρο, ενώ όσες είχαν κάνει τέσσερις ή περισσότερες γέννες, είχαν μέσο ΔΜΣ 27,2 μετά τα 55 χρόνια τους.

Μεταξύ των γυναικών που είχαν γεννήσει, το 70% περίπου είχαν θηλάσει για 7,7 μήνες, κατά μέσο όρο. Για κάθε έξι μήνες θηλασμού, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ο ΔΜΣ της γυναίκας ήταν περίπου 1% μικρότερος.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως ο θηλασμός αδυνατίζει, όμως δείχνει ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μελλοντικό βάρος της γυναίκας και στον θηλασμό. Η σχέση αυτή υπάρχει ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί ο θηλασμός συνδέεται με ελαφρώς μειωμένο βάρος, μία πιθανή εξήγηση, κατά την Δρ Μπομπροου, είναι ότι επιδρά στο κέντρα ελέγχου του μεταβολισμού στον εγκέφαλο της μητέρας. Όπως τόνισε, οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ακόμα, καλά θα έκαναν να θηλάσουν τα παιδιά τους.

health.in.gr

Περισσότερα >>

9 μαθήματα από τους μπαμπάδες!



Ποτέ δεν αγχώνεται αν το παιδί δεν φάει στην ώρα του. Του κάνει «αεροπλανικά» παιχνίδια λίγο πριν το βάλει για ύπνο. Πάντα καταφέρνει να φτάνει στη δουλειά του στην ώρα του και δεν νοείται να χάσει ούτε έναν αγώνα από το Euro. Πολλές φορές μας τρελαίνει η χαλαρότητά του και άλλες τόσες ευχόμαστε να ήταν γυναίκα, γιατί θα μας βοηθούσε λίγο περισσότερο με τις αμέτρητες δουλειές που έχουμε να κάνουμε.
Κι όμως, ο ρόλος του μπαμπά και ο εντελώς διαφορετικός τρόπος που μεγαλώνει το παιδί είναι εξίσου σημαντικός με τον δικό μας, όχι μόνο για την ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού αλλά και για την ψυχική ηρεμία του ζευγαριού. Είναι κάτι σαν το yin και το yang: Ο ένας γονιός συμπληρώνει τον άλλον, δίνει λύσεις σε προβλήματα που τυχόν προκύψουν, ενώ και οι δύο μαζί βοηθούν το παιδί να γνωρίσει πιο σφαιρικά τον κόσμο.
Παρατηρήστε απλώς πώς αγκαλιάζετε το παιδί εσείς και πώς ο σύντροφός σας: τις περισσότερες φορές εσείς το κρατάτε σφιχτά, με το πρόσωπό του να σας κοιτάζει, σαν να του λέτε «εγώ είμαι εδώ, μην ανησυχείς για τίποτα». Ο μπαμπάς από την άλλη το σηκώνει στους ώμους, το κάνει σβούρες, το πετά στον αέρα, σαν του λέει «δες τον κόσμο και εγώ είμαι εδώ για να σε προστατεύω». Οι διαφορετικοί αυτοί τρόποι που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες τα παιδιά συχνά αντανακλούν και τους τρόπους με τους οποίους ο κάθε ένας αντιμετωπίζει την δουλειά του. Τι άλλο, λοιπόν, μπορούμε να μάθουμε από τους εργαζόμενους μπαμπάδες που θα ωφελήσει την πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού μας;


Παίζουν άγρια

Οι μαμάδες συνήθως ανησυχούν μήπως κατά λάθος πονέσουν το παιδί τους ή μήπως αυτό, παίζοντας, πέσει και χτυπήσει. Με τον μπαμπά, όμως, το παιχνίδι περιλαμβάνει περισσότερη «αγριάδα». Κλοτσιές σε μπάλες, σκαρφαλώματα και πολύ πιο ενεργητικές δραστηριότητες. Και τα παιδιά δείχνουν να το λατρεύουν, γιατί έτσι βιώνουν παραπάνω ελευθερία, χωρίς όμως να κινδυνεύουν.

Παίρνουν ρίσκα

Τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι οι άνδρες παίρνουν περισσότερα (υπολογισμένα) ρίσκα. Και δεν έχουν αντίρρηση να λειτουργούν και τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να ανησυχήσουν λίγο αν δουν ότι το μωρό τους κρέμεται από το μπράτσο της πολυθρόνας, όμως θέλουν να το δουν να προσπαθεί κι αν πάει να πέσει, θα είναι εκεί για να το πιάσουν. Μία μαμά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το αφήσει καν να προσπαθήσει.

Ο χρόνος για το παιδί θεωρείται δεδομένος

Όταν το παιδί έχει μία σχολική γιορτή στην οποία θέλουν να παραβρεθούν, οι περισσότεροι μπαμπάδες απλώς δηλώνουν στο γραφείο ότι έχουν ένα σημαντικό ραντεβού και φεύγουν. Οι εργαζόμενες μητέρες, όμως, προσπαθούν (νιώθοντας ένα σωρό ενοχές) να βολέψουν και τη δουλειά και το παιδί, ζητούν άδεια για να λείψουν μερικές ώρες για μία οικογενειακή υποχρέωση.

Ο ανταγωνισμός έχει πλάκα

Εκ φύσεως ειρηνοποιοί, οι μαμάδες θέλουν όλοι στην οικογένεια να είναι ήρεμοι, χαρούμενοι και να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και τα επιτεύγματά τους. Στους μπαμπάδες, όμως, αρέσει λίγος ανταγωνισμός. Είναι αυτοί που θα πουν στο παιδί ότι για να κερδίσει αυτό που θέλει, πρέπει να παλέψει, όπως θα έκανε ένας προπονητής με τους αθλητές του. Και είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πως στη ζωή δεν γίνεται πάντα να κερδίζουμε.

Δεν χρειάζεται να κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα

Οι άντρες συνήθως συγκεντρώνονται σε μία μόνο δουλειά μέχρι να την φέρουν σε πέρας. Οι γυναίκες από την άλλη, ενώ απαντούν σε ένα σημαντικό e-mail, μιλούν στο τηλέφωνο και προετοιμάζονται για μαγείρεμα ταυτόχρονα. Και πολλές φορές δεν καταφέρνουν να κάνουν τίποτα από αυτά σωστά, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και νιώθοντας άγχος. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε τις αμέτρητες δουλειές που έχετε να κάνετε, είναι να παραχωρήσετε κάποιες στον σύντροφό σας.


Χρόνος για τον εαυτό σου

Οι μπαμπάδες προστατεύουν με σθένος τον προσωπικό τους ελεύθερο χρόνο, είτε αυτό σημαίνει δύο ώρες την εβδομάδα για γυμναστήριο είτε δύο ώρες στον καναπέ για ποδοσφαιρικό αγώνα. Για τις μαμάδες, οι ανάγκες των άλλων έρχονται πάντα πρώτες, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν ποτέ χρόνο να κάνουν κάτι που ευχαριστεί τις ίδιες. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Υπογραμμίστε με κόκκινο χρώμα το σημείο που στην ατζέντα σας λέει «μανικιούρ-πεντικιούρ στις 6!».

Ξεχάστε το

Αν χάσουν ένα meeting στην δουλειά ή αν χάσουν την υπομονή με το παιδί τους, οι μαμάδες συνηθίζουν να νιώθουν ατελείωτες ενοχές και να το σκέφτονται από το πρωί μέχρι το βράδυ ψάχνοντας τρόπο να επανορθώσουν. Αντίθετα, για τους μπαμπάδες «ό,τι έγινε, έγινε» και προχωρούν στο επόμενο ζήτημα. Πώς θα καταφέρετε να κάνετε και εσείς το ίδιο;

Τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν τον κόσμο

Όταν ο μπαμπάς αφήνει το πιτσιρίκι να περιπλανιέται μόνο του στην παιδική χαρά, πολλές μαμάδες νιώθουν εκνευρισμό και αγωνία. Αυτό, όμως, που ο μπαμπάς κάνει ασυνείδητα, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ενισχυθεί η περιέργεια και η ανεξαρτησία του παιδιού. Άλλωστε, ο καλός μπαμπάς έχει πάντα τον νου του για να είναι δίπλα στο παιδί όταν αυτό τον χρειαστεί.

Η σχολική τσάντα, το ντύσιμο, το χτένισμα… μπορούν και να μην είναι τέλεια

Όταν το παιδί φεύγει για το σχολείο, οι μαμάδες θέλουν να είναι όλα πάνω του στην εντέλεια: η τσάντα του να έχει όλα τα βιβλία μέσα, το κολατσιό του να αποτελείται μόνο από θρεπτικές τροφές, τα ρούχα του να είναι τέλεια συνδυασμένα και τα μαλλιά καλοχτενισμένα. Δεν θα πείραζε, όμως, και λίγη χαλαρότητα. Δεν πειράζει αν το παιδί μια μέρα φάει κάτι λιγότερο υγιεινό ή αν οι κάλτσες του είναι άσχετες με το παντελόνι. Δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ημέρα του! Η λέξη-κλειδί εδώ είναι: ελαστικότητα.
Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που η μαμά -αναμφισβήτητα- κάνει καλύτερα...
  • Για την βόλτα στο πάρκο δεν θα ξεχάσει ποτέ το αντηλιακό, το καπέλο, ένα σνακ και το μπουκάλι του νερού.
  • Όταν λέει πως αυτή η μπλούζα δεν ταιριάζει με αυτό το παντελόνι (είτε αναφέρεται στον σύζυγο είτε στο παιδί), ξέρει γιατί το λέει.
  • Δεν «κολλάει» στην τηλεόραση την ώρα που το παιδί της λέει πώς ήταν η μέρα στο σχολείο.
  • Σημειώνει τα πάντα στην οικογενειακή ατζέντα και τσεκάρει συχνά για να μην ξεχάσει όλα αυτά που πρέπει να γίνουν.
  • Όταν παίρνει κάτι από ένα σημείο του σπιτιού, το αφήνει πάντα εκεί που το βρήκε. Για να μπορούν όλοι να το ξαναβρούν.
  • Όταν το ένστικτό της λέει πως το παιδί βρίσκεται προ κρυολογήματος, κάτι ξέρει. Και την επόμενη μέρα επιβεβαιώνεται.
  • Για τη μαμά, το κομμάτι πίτσας που περίσσεψε από το προηγούμενο βράδυ δεν αποτελεί «γεύμα» για το μεσημέρι.
  • Όταν το σπίτι είναι καθαρό, όλοι νιώθουν καλύτερα. Ειδικά όταν το έχει καθαρίσει εκείνη.

Πηγή: Workingmother
Περισσότερα >>

Γιατί κάποιες σχέσεις κρατάνε για πάντα και κάποιες άλλες, όσο κι αν το ζευγάρι προσπαθεί, αποτυγχάνουν;



Γιατί κάποιες σχέσεις κρατάνε για πάντα και κάποιες άλλες, όσο κι αν το ζευγάρι προσπαθεί, αποτυγχάνουν; Δείτε ποια είναι αυτά που, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, κάνει τα ζευγάρια να... κολλάνε.

1. Ο ένας από τους δύο είναι πάντα πρόθυμος να κάνει πίσω
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γάμοι που αντέχουν είναι αυτοί στους οποίους ο ένας από τους δύο, και όχι πάντα το ίδιο άτομo, θα κάνει πίσω ύστερα από έναν τσακωμό ή μία έντονη διαφωνία.
2. Περνούν πιο πολύ χρόνο στον πραγματικό χρόνο παρά στον εικονικό
Το Facebook και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για πολλά διαζύγια τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν νέες έρευνες.
3. Εξασκούν και οι δύο το μυαλό τους
Οι έξυπνοι άνθρωποι παραμένουν ερωτευμένοι περισσότερα χρόνια, λέει νέα αμερικανική έρευνα. Ιδιαίτερα αν περνούν χρόνο μαζί παίζοντας επιτραπέζια ή λύνοντας σταυρόλεξα.
4. Υποστηρίζουν τα ατομικά τους δικαιώματα
Σύμφωνα με άλλη έρευνα, οι γυναίκες που θεωρούν τον εαυτό τους φεμινίστριες και που απαιτούν τα δικαιώματά τους, έχουν συνήθως ισχυρότερους δεσμούς με τους συζύγους τους και απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ.
5. Γελούν ακόμα ο ένας με τα αστεία του άλλου
Το γέλιο μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους που κάνουν να νιώθουμε άσχημα, να μην θέλουμε να κάνουμε σεξ ή να μην θέλουμε να τα βρούμε με τον άλλον μετά από έναν τσακωμό. Αν, λοιπόν, γελάτε ακόμα μαζί, τότε δεν έχετε λόγους να ανησυχείτε.
6. Η δύναμη του «ναι»
Πόσο συχνά λέτε «ναι» στις προτάσεις του συντρόφου σας; Ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η προθυμία των δύο συντρόφων είναι βασικό στοιχείο που μπορεί να τους κρατήσει μαζί για χρόνια.
7. Υπάρχει ένας ωραίος, αναπαυτικός καναπές στο καθιστικό
Το ξέρατε ότι τα έπιπλα μπορούν να επηρεάσουν τον γάμο σας; Έρευνες του Harvard έδειξαν ότι τα σκληρά, βαριά έπιπλα με τα σκληρά υφάσματα δεν βοηθούν στο να νιώθει το ζευγάρι χαλαρό και ήρεμο στο σπίτι, άρα μπορούν να επηρεάσουν την σχέση.
8. Ισορροπία εργασίας / προσωπικής ζωής
Τα ζευγάρια που έχουν καταφέρει να εξισορροπήσουν τις ώρες που περνούν στο γραφείο με αυτές που περνούν μαζί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν στον χρόνο.
9. Χαμογελάτε έντονα στις παιδικές φωτογραφίες;
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Indiana έδειξε ότι τα άτομα που στις σχολικές φωτογραφίες γελούν έντονα ή χαμογελούν πλατιά έχουν καλύτερες πιθανότητες για επιτυχημένους γάμους, από τα άτομα που έδειχναν να μην είναι και πολύ γελαστά ως παιδιά.
10. Κοιμούνται καλά το βράδυ
Επιστήμονες λένε πως τα άτομα που κοιμούνται καλά το βράδυ, άρα είναι πιο ξεκούραστα, μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της σχέσης τους.
11. Κάνουν σεξ
Ναι, το σεξ από μόνο του μπορεί να κρατήσει μια σχέση για πάντα. Το λένε και οι ειδικοί.
12. Είναι ευγνώμονες
Τα ζευγάρια που κάνουν συχνά μικρές χειρονομίες για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους ο ένας προς τον άλλον, όσα χρόνια κι αν περάσουν, έχουν σίγουρα περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μαζί για πάντα.
Πηγή: Netdoctor
Περισσότερα >>

Η αντρική συνταγή κατά του μωρουδιακού κλάματος



Σπάνια επικροτούνται οι μπαμπάδες για την καλή δουλειά που κάνουν με τη γαλούχηση των μωρών, όμως αν τους παρατηρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι έχουν συγκεκριμένα τρικ και έξυπνες μεθόδους να αντιμετωπίζουν «ζόρικες» καταστάσεις, όπως π.χ. ένα μωρό που κλαίει ασταμάτητα.


Νομίζετε πως εσείς ξέρετε καλύτερα; Δείτε 10 αποτελεσματικούς τρόπους που προτείνουν οι μπαμπάδες για να ηρεμήσετε ένα μωρό (αφού του δώσετε πιπίλα).

Νιώστε τον πόνο του

Το να βάλετε το αγαπημένο του cd με απαλές μελωδίες, δεν θα σταματήσει το μωρό από το να πεινάει ή να έχει πονόδοντο. Με άλλα λόγια, βρείτε πρώτα από πού πηγάζει το πρόβλημα και μετά αναζητήστε τρόπους να το αντιμετωπίσετε. Ακούγεται λογικό, όμως πολλές φορές, όταν το κλάμα γίνεται ανυπόφορο, η λογική πάει περίπατο.

Μικρό δακτυλάκι

Αν δεν είστε βέβαιοι για την πηγή του προβλήματος, δοκιμάστε να δώσετε στο μωρό σας να πιπιλίσει το μικρό σας δακτυλάκι (το οποίο εννοείται πως είναι καθαρό). Προσέξτε μόνο να μην γρατζουνίσετε το στόμα του μωρό με το νύχι σας.

Βάλτε ένα ποτό

Όχι για εσάς, αλλά για το μωρό. Δοκιμάστε να του δώσετε λίγο ζεστό γάλα ή λίγο χαμομήλι.

Rock 'n' roll

Τα μωρά λατρεύουν την κίνηση, και ποιος μπορεί να τα κουνήσει καλύτερα αν όχι ο μπαμπάς; Κάποιοι μπαμπάδες βάζουν τα μωρά στο κάθισμα του αυτοκινήτου (το οποίο έχουν αποσυνδέσει από το αυτοκίνητο) και τα κουνάνε ενώ είναι εκεί μέσα, σαν να βρίσκονται σε κούνια.

Χορός και τραγούδι

Κρατήστε το μωρό σας ψηλά στον ώμο σας και τυλίξτε τα χεράκια του γύρω από τον λαιμό σας. Αρχίστε να χορεύετε ήρεμα, να κουνιέστε μπρος πίσω, να κάνετε μικρές σβούρες, και μετά να τραγουδάτε χαμηλόφωνα. Δεν χρειάζεται να λέτε κάποια συγκεκριμένα λόγια – και μόνο το μουρμουρητό σας θα ηρεμήσει το μωρό μετά από λίγο. Χαμηλώστε σταδιακά τον τόνο της φωνής σας και αφήστε το μωρό να κοιμηθεί.

Ο καραγκιόζης

Θυμηθείτε όλες αυτές τις χαζομαρούλες που κάνατε όταν ήσασταν παιδιά: αλλήθωρα μάτια, γλώσσα έξω, πεταχτά αυτιά, αστείες φάτσες. Κάντε τα στο μωρό την ώρα που κλαίει και σύντομα το κλάμα μπορεί να γίνει γέλιο. Ένας μπαμπάς αναφέρει πως όταν κλαίει το μωρό του, τοποθετεί στο κεφάλι του μικρά αντικείμενα και τα αφήνει να πέσουν φωνάζοντας «ωχ! Όχι! Πάλι έπεσαν!». Τότε το μωρό σταματά το κλάμα και κοιτάζει έκθαμβο, μέχρι να αρχίσει μετά από λίγο να γελάει.

Ο (καραγκιόζης) ροκ σταρ

Τοποθετήστε το μωρό -ενώ κλαίει- στο ριλάξ, αρπάξτε κάτι που μοιάζει με μικρόφωνο, βάλτε δυνατά μουσική και αρχίστε να τραγουδάτε και να χορεύετε μπροστά του. Θα του αποσπάσετε την προσοχή από το κλάμα και θα το βάλετε στον ρυθμό. Μετά από λίγο μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά και να χορέψετε παρέα.

Φορέστε το

Ο μάρσιπος -ή το sling- συνήθως κάνουν θαύματα με ένα μωρό που κλαίει, γιατί η ζεστασιά που εκπέμπει το σώμα σας, σε συνδυασμό με τη συνεχή σας κίνηση και τους ρυθμικούς παλμούς της καρδιάς σας, μπορούν να το χαλαρώσουν και να το βοηθήσουν να κοιμηθεί.

Δώστε του χρόνο

Μπορεί να ακούγεται άκαρδο, όμως μερικές φορές το να αφήσεις το μωρό να κλάψει μέχρι να κουραστεί και να σταματήσει μόνο του είναι η μοναδική λύση. Αν δεν πονάει κάπου, αν δεν πεινάει, αν δεν είναι βρεγμένο ή κουρασμένο και αν καμία προσπάθειά σας να ηρεμήσει δεν το βοηθά, τότε αφήστε το απλά να κλάψει, τουλάχιστον για όσο αντέχετε.

Πηγή: Babycenter
Περισσότερα >>

Το σώμα μου αλλάζει


pregnant-386


Αλλαγές από την… κορυφή μέχρι τα νύχια
Κατά την πιο γλυκιά περίοδο της ζωής μιας γυναίκας, αυτήν της εγκυμοσύνης, η υπερπαραγωγή ορμονών αποτελεί τη βασική αιτία για την εμφάνιση αλλαγών στα μαλλιά, το δέρμα και το σώμα της. Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά, πώς μπορεί μια γυναίκα να τα αναγνωρίσει και πώς να απαλλαγεί από αυτά;
Ακμή
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, λόγω των ορμονικών διαταραχών, το δέρμα της γυναίκας πολλές φορές επηρεάζεται. Έτσι ενδέχεται να εμφανιστεί η ακμή της εγκυμοσύνης, ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Με την κατάλληλη θεραπεία που συστήνει ο δερματολόγος τα σημάδια μειώνονται και το δέρμα διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό. Τα καλλυντικά προϊόντα που χορηγούνται από τον ειδικό είναι απόλυτα ασφαλή, καθώς δεν παρουσιάζουν παρενέργειες και προστατεύουν παράλληλα το έμβρυο. Εάν μετά την εγκυμοσύνη τα σημάδια της ακμής δεν εξαφανιστούν άμεσα, εφαρμόζεται μια πιο εντατική θεραπεία, κατάλληλη για τις ανάγκες της κάθε γυναίκας (συνυπολογίζονται διάφοροι παράγοντες όπως η ηλικία, εάν η γυναίκα θηλάζει ή όχι κ.ά.)
Κνησμός
Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται πολλές φορές ένας έντονος κνησμός στο δέρμα, κυρίως μετά από το μπάνιο. Το σύμπτωμα αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και μπορεί να μειωθεί σημαντικά είτε με ένα πολύ σύντομο χλιαρό ντους είτε με την εφαρμογή του κατάλληλου ενυδατικού γαλακτώματος ή ενός μαλακού σαπουνιού που θα συστήσει ο δερματολόγος. Κάντε με τα προϊόντα αυτά ένα απαλό μασάζ σε όλο σώμα δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους.
Πανάδες
Με την υπερδιέγερση των ορμονών, που γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνονται τα επίπεδα της μελανίνης. Η ουσία αυτή ευθύνεται για την εμφάνιση σκούρων κηλιδώσεων, κυρίως στις περιοχές του άνω χείλους και του μετώπου, που ονομάζονται μητρικό χλόασμα ή αλλιώς πανάδες. Η ηλιακή ακτινοβολία εντείνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των σκούρων αυτών κηλιδώσεων, γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακή κρέμα και να αποφεύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο σε ώρες αιχμής (από τις 11 π.μ. έως τις 4μ.μ.). Μετά τον τοκετό άλλωστε θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από τις κηλίδες αυτές αμέσως. Πώς; O δερματολόγος θα εφαρμόσει κάποιο χημικό πίλινγκ ή θα σας συστήσει ειδικές κρέμες που, είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό με οξέα φρούτων (ανάλογα με την κάθε περίπτωση), θα μπορέσουν να τις εξαφανίσουν αποτελεσματικά.
Στο σώμα σας ενδεχομένως να δημιουργηθούν και πανάδες που δεν είναι εμφανείς όπως αυτές που παρουσιάζονται στα γεννητικά όργανα ή γύρω από τις θηλές. Αύξηση θα παρατηρήσετε και στα θηλώματα (πολύ μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό, τις μασχάλες και τους μηρούς), τα οποία μετά την εγκυμοσύνη μπορούν να αφαιρεθούν με διάφορες μεθόδους όπως η κρυοπηξία, το λέιζερ ή η διαθερμοπηξία.
Τριχοφυΐα - Τριχόπτωση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται μια έντονη αύξηση της τριχοφυΐας, καθώς οι τριχικοί θύλακες αυξάνονται σε ποσοστό 10-15%. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά αποκτούν μια πιο λαμπερή, πλούσια και υγιή όψη. Μετά τον τοκετό όμως εμφανίζεται μια έντονη τριχόπτωση, που αλλιώς ονομάζεται τελογενής αλωπεκία. Η τριχόπτωση αυτή εξηγείται απόλυτα: Μαζί με τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν και οι τρίχες που έχουν «κρατηθεί» στο πλαίσιο των ευνοϊκών ορμονικών επιδράσεων της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη παρατηρείται πολλές φορές αύξηση του δευτεροειδούς τριχώματος (ανδρικού τύπου τριχοφυΐα), κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, στη μέση και γύρω από τις θηλές του στήθους, που αμέσως μετά τον τοκετό υποχωρεί.
Σημάδια στα νύχια
Τα νύχια κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να παρουσιάσουν γραμμώσεις, οι οποίες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα –λίγους μήνες μετά τον τοκετό– επανέρχονται στο φυσιολογικό. Επιπλέον, εάν δεν ρυθμιστεί η αναιμία που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη (πολλές είναι οι γυναίκες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα συμπληρώματα σιδήρου που δίνονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης), μπορεί να προκληθεί η λεγόμενη κοιλονυχία – δηλαδή το νύχι παίρνει κοίλο σχήμα.
Ραγάδες
Οι ραγάδες είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των ορμονών στο σώμα της εγκύου αλλά και του σωματικού της βάρους. Εμφανίζονται κυρίως στην κοιλιά, το στήθος, τους γλουτούς και στους βραχίονες. Αμέσως όμως μετά τον τοκετό, οι ειδικές θεραπείες με τοπικές κρέμες, λέιζερ ή δερμοαπόξεση συμβάλλουν σημαντικά στη μείωσή τους. Θυμηθείτε όμως πως δεν πρέπει να αφήσετε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό μέχρι να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας, γιατί, εάν μεσολαβήσουν πολλοί μήνες, η θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική.
Κυτταρίτιδα
Στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η κυτταρίτιδα αυξάνεται στο σώμα της εγκύου, κυρίως ως αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών καθώς και της αύξησης του βάρους. Για την αντιμετώπισή της εφαρμόζονται τοπικές κρέμες και οι μέθοδοι λέιζερ και μεσοθεραπείας.

Info
Οι ραγάδες και η κυτταρίτιδα που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη συνδέονται άμεσα και με τη γενετική προδιάθεση κάθε γυναίκας. Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνισή τους.
Φουσκώματα - Πρήξιμο
Το πρήξιμο που παρατηρεί η γυναίκα στο σώμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι είτε αποτέλεσμα της κατακράτησης υγρών που δημιουργεί η υπερπληθώρα ορμονών ή ένδειξη κάποιου οιδήματος που κρύβει παθολογικά αίτια.
Πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα οίδημα; Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, τα αγγεία διαστέλλονται και παρατηρείται μια καθυστέρηση της μεταφοράς του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά, με αποτέλεσμα το υγρό πλάσμα του αίματος να εξαγγειώνεται (να βγαίνει έξω από τα αγγεία), να παραμένει μέσα στους ιστούς, να τους διαποτίζει και να δημιουργεί αυτό το πρήξιμο. Σε ό,τι αφορά την κατακράτηση υγρών, σε κάποιες γυναίκες είναι τόσο έντονη που μπορεί να οδηγήσει και σε παραμόρφωση του προσώπου, ενώ σε άλλες είναι σχεδόν ανεπαίσθητη.

Χρήσιμα tips
-O προσεκτικός καθαρισμός των θηλών, του στήθους και της περιγεννητικής περιοχής είναι απαραίτητος για την έγκυο. Η αύξηση του σωματικού σας βάρους και οι συνεχείς ουρήσεις μπορεί να προκαλέσουν έναν ερεθισμό στην περιγεννητική περιοχή ή ακόμη και μολύνσεις όπως η αιδοιοκολπίτιδα (κύρια συμπτώματά της είναι τα πολλά υγρά, ο κνησμός, οι κοκκινίλες και ο ερεθισμός), που μπορείτε να προλάβετε διατηρώντας συνεχώς την περιοχή καθαρή.
-Διαλέξτε στηθόδεσμους που δεν πιέζουν και δεν ερεθίζουν το στήθος σας. Εν όψει της γαλουχίας πρέπει να το προφυλάξετε από οποιουσδήποτε μικροτραυματισμούς και μολύνσεις.
-Μην τρομοκρατείστε όταν δείτε διάφορα ασυνήθιστα συμπτώματα να εμφανίζονται στο σώμα σας. Θυμηθείτε πως, σε συνεργασία με τον γιατρό σας, θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
-Μην ανησυχήσετε εάν παρατηρήσετε πως οι παλάμες σας ιδρώνουν πολύ και έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό σύμπτωμα που συνδέεται με τις ορμονικές διαταραχές.
Περισσότερα >>

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Στη θάλασσα με το μωρό



Ξεκινάτε για τις πρώτες σας διακοπές μαζί με το μωρό; Για να κατορθώσετε το (σχεδόν) ακατόρθωτο και να συνδυάσετε τις πρώτες βουτιές του μωρού σας με τη χαλάρωση που τόσο έχετε ανάγκη στη διάρκεια της άδειάς σας, προετοιμαστείτε κατάλληλα και αποφύγετε όλα αυτά που μπορούν να σας χαλάσουν τη διάθεση.
Τα μωρά λατρεύουν το νερό, καθώς είναι ήδη εξοικειωμένα με αυτό από το περιβάλλον της μήτρας, ενώ το κολύμπι τα χαλαρώνει και τους δημιουργεί ευεξία. Ωστόσο, παιδίατροι και εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής μάς ενημερώνουν για τους απαραίτητους κανόνες που πρέπει να τηρούμε όσο βρισκόμαστε δίπλα στο κύμα.

 


Βασικοί κανόνες ασφάλειας

1. Το μωρό μπορεί να κολυμπήσει εφόσον μπορεί να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του (συνήθως μετά τον 5ο μήνα), ενώ επιβάλλεται το μωρό είτε να φορά σωσίβιο είτε να βρίσκεται μέσα σε ειδική σαμπρέλα και πάντα υπό την διαρκή παρουσία του γονιού.
2. Αν το μωρό είναι μικρότερο των 5 μηνών, μπορείτε να το βρέξετε με λίγο θαλασσινό νερό ή να το κρατήσετε μερικά λεπτά για να πλατσουρίσει τα πόδια του.
3. Η θερμοκρασία της θάλασσας πρέπει να μην είναι υπερβολικά χαμηλή, γιατί τα μωρά δε μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους όπως οι μεγάλοι. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγετε να βάζετε το μωρό στη θάλασσα όταν είναι πολύ κρύα.
4. Βεβαιωθείτε από τον παιδίατρο ότι μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωρό στη θάλασσα, καθώς μερικά βρέφη έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και μπορεί με το θαλασσινό νερό να παρουσιάσουν σπυράκια ή εκζέματα.
5. Το μωρό πρέπει να φορά απαραιτήτως αντηλιακή κρέμα ειδική για βρέφη, σε όλο το σώμα και το πρόσωπο, η οποία πρέπει να ανανεώνεται αν το μωρό βραχεί.
6. Το καπέλο είναι απαραίτητο, ακόμα κι αν έχει συννεφιά. Αποφύγετε τα γυαλιά ηλίου μέχρι το παιδί να φτάσει 2-2,5 ετών.
7. Αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα, το μωρό πρέπει να ξεπλυθεί με άφθονο γλυκό νερό. Φροντίστε, λοιπόν, να πηγαίνετε σε παραλίες που έχουν ντουζιέρα.
8. Όση ώρα το μωρό είναι στην παραλία θα πρέπει να φορά λευκό μπλουζάκι, ακόμα κι αν βρίσκεται κάτω από την σκιά της ομπρέλας.
9. Δεν πρέπει να αφήσετε ούτε λεπτό το μωρό εκτεθειμένο στον ήλιο.

 


Για να χαρείτε όλοι μαζί τη θάλασσα

Κολυμπήστε μαζί του: Βάλτε το μωρό στην σαμπρελίτσα του και τραβήξτε το μαζί σας μέχρι εκεί που «πατάτε». Θα ενθουσιαστεί με τη νέα εμπειρία και τα αγαπημένα του πρόσωπα να χαμογελάνε δίπλα του.
Μην το πιέζετε: Αν το μωρό σας δείχνει δυσαρέσκεια με το νερό, μην το πιέζετε με το ζόρι να μπει στην θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, θα το τρομάξετε και θα του δημιουργήσετε απέχθεια για τη θάλασσα, χωρίς κανέναν λόγο.
Μην βάζετε το κεφάλι ενός μωρού κάτω των 6 μηνών κάτω από την επιφάνεια του νερού: Παρόλο που μπορεί ενστικτωδώς να κρατά την αναπνοή του, εξίσου ενστικτωδώς συνεχίζει να καταπίνει.
Μην το αφήνετε ούτε στιγμή μόνο του: Ακόμη κι αν κάθεται ήσυχο και δεμένο στο καρότσι, κάτω από την σκιά, με το καπέλο και το μπλουζάκι του, μην σκεφτείτε να αφήσετε το μωρό μόνο εκεί, ενώ εσείς κολυμπάτε στην θάλασσα, είτε γιατί μπορεί να φοβηθεί ότι το εγκαταλείψατε είτε γιατί μπορεί να ασφυκτιά από τη ζέστη και εσείς να αργήσετε να το καταλάβετε. Συνεννοηθείτε με τον σύντροφό σας ώστε ένας από τους δύο να είναι με το παιδί, την ώρα που ο άλλος κολυμπά ή κάνει κάποια άλλη θαλασσινή δραστηριότητα.
Παιχνιδάκια: Πέρα από τη σαμπρέλα που θα χρειαστείτε για το κολύμπι, αν το μωρό σας μπορεί να καθίσει στην αμμουδιά και να παίξει, μπορείτε να έχετε μαζί σας διάφορα παιχνιδάκια για την παραλία, όπως κουβαδάκια, φτυαράκια κ.λπ.

www.mama365.gr
Περισσότερα >>

Τεστ: Είσαι έτοιμη για παιδί;

«Εγώ πότε θα γίνω μάνα;» Πριν απαντήσετε στην ερώτηση, κάντε το τεστ για να δείτε αν πράγματι μπορείτε να… αντέξετε τις χαρές της μητρότητας.

1η δοκιμασία: Χάος

  • Απλώστε σάλτσα ή/και σοκολάτα στις πολυθρόνες και τις κουρτίνες.
  • Τρίψτε τα χέρια σας σε βρεγμένο γρασίδι και στη συνέχεια αφήστε τα αποτυπώματά σας σε όλους τους τοίχους.
  • Τοποθετήστε ένα μπισκότο πίσω από τον καναπέ και αφήστε το εκεί όλο το καλοκαίρι.
  • Πάρτε ένα κουτί με τουβλάκια Lego (αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα μικροαντικείμενα). Βάλτε κάποιον φίλο σας να τα σκορπίσει σε όλο το σπίτι. Κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να περπατήσετε προς το μπάνιο ή την κουζίνα. Προσοχή: Δεν πρέπει να φωνάξετε (κάτι τέτοιο θα ξύπναγε το παιδί τη νύχτα και δεν το θέλετε, έτσι δεν είναι;).
Αν περάσατε την πρώτη δοκιμασία, είστε έτοιμη να περάσετε στην επόμενη.

2η δοκιμασία: Στο σούπερ-μάρκετ

Ζητήστε από φίλους να σας δώσουν για λίγο το κατοικίδιό  τους (σκυλάκι κατά προτίμηση) και πάρτε το μαζί σας καθώς ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο. Πρέπει να μην πάρετε τα μάτια σας από πάνω του και να πληρώσετε για οτιδήποτε τρώει ή καταστρέφει.
Τα καταφέρατε; Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

3η δοκιμασία: Ντύσιμο

Βρείτε ένα μεγάλο και πολύ δυστυχισμένο ζωντανό χταπόδι (καλοκαίρι είναι, στην Ελλάδα ζούμε, όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει θέληση). Προσπαθήστε να το βάλετε σε μία μικρή διχτυωτή τσάντα φροντίζοντας ότι όλα τα πόδια του είναι μέσα.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί κάποιος να το καταφέρει, αλλά τα συγχαρητήριά μας. Μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω.

4η δοκιμασία: Τάισμα

Πάρτε μια μεγάλη πλαστική κανάτα. Γεμίστε την μέχρι τη μέση με νερό. Κρεμάστε την από το ταβάνι με ένα ανθεκτικό σκοινί ώστε να φτάνει στο ύψος των ώμων σας, και σπρώξτε την ελαφρά ώστε να αρχίσει να ταλαντώνεται. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε κουταλιές μουλιασμένων δημητριακών στο στόμιο της κανάτας, ενώ ταυτόχρονα προσποιείστε ότι κάθε κουταλιά είναι αεροπλανάκι. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, ρίξτε όλο το περιεχόμενο της κανάτας στο πάτωμα.
Αντέχετε ακόμη; Διαβάστε την επόμενη.

5η δοκιμασία: Πέφτει η νύχτα

Πάρτε μια μικρή υφασμάτινη τσάντα, γεμίστε την με 3,5-5,5 κιλά άμμο και στη συνέχεια μουσκέψτε την καλά. Στις 8 το απόγευμα ξεκινήστε να χορεύετε βαλς και να μουρμουρίζετε αγκαλιά με την τσάντα μέχρις τις 9. Αφήστε κάτω την τσάντα και βάλτε το ξυπνητήρι να χτυπήσει στις 10. Μόλις το ακούσετε, σηκωθείτε, πάρτε την τσάντα και τραγουδήστε ό,τι τραγούδι ξέρετε. Επινοήστε καμιά δωδεκαριά ακόμα και τραγουδήστε και αυτά μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Βάλτε ξυπνητήρι στις 5 το πρωί. Σηκωθείτε και φτιάξτε πρωινό. Κάντε το καθημερινά για 5 χρόνια. Σημαντικό: Όλο αυτό το διάστημα, πρέπει να δείχνετε χαρούμενη.
Και όμως, το τεστ δεν έχει τελειώσει ακόμα.

6η δοκιμασία: Αντοχή

Πάρτε ένα πουφ και προσκολλήστε το στο μπροστινό μέρος των ρούχων σας. Αφήστε το εκεί για 9 μήνες. Τώρα, αφαιρέστε το 10% του περιεχομένου του. Αγοράστε μια εφημερίδα. Πηγαίνετε σπίτι και διαβάστε την ήσυχα για τελευταία φορά στη ζωή σας.
Αν έχετε φτάσει έως εδώ και εξακολουθείτε να επιμένετε, κάντε την τελευταία και πιο δύσκολη δοκιμασία.

7η δοκιμασία: Κήρυγμα

Βρείτε ένα ζευγάρι που έχουν ήδη μικρό παιδί. Κάντε τους κήρυγμα για το πώς μπορούν να κάνουν το παιδί τους πιο πειθαρχημένο, πιο υπομονετικό, πιο έξυπνο, πιο… Εξηγήστε τους αναλυτικά όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι γονείς. Δώστε τους να καταλάβουν ότι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αφήνουν τα παιδιά να τρέχουν ελεύθερα μόνα τους.
Αυτό ήταν! Ελπίζουμε να απολαύσατε την εμπειρία.
Πηγή: ModernMom
Περισσότερα >>

5 μαγιό μόνο για εγκύους


Ετοιμάζεστε για τα πρώτα σας μπάνια ως μέλλουσα μαμά; Αν η κοιλίτσα σας παραμένει ακόμα μικρή, σίγουρα μπορείτε να βολευτείτε με το παλιό σας μαγιό. Για εσάς, όμως, που πρόκειται να γίνετε σύντομα μανούλες, ένα μαγιό που στηρίζει και προστατεύει τόσο την κοιλιά όσο και το στήθος σας είναι απαραίτητο. Δείτε πού θα βρείτε όμορφα μαγιό εγκυμοσύνης και σε προσιτές τιμές.

 

Ολόσωμο πουά από τα Mamas & Papas
Ολόσωμο πουά από τα Mamas & Papas

Πανέμορφο πουά μαγιό, που δένει πίσω από τον λαιμό και υποστηρίζει καλά το στήθος.
Θα το βρείτε στα καταστήματα Lapin-Mamas & Papas (δείτε διευθύνσεις εδώ) ή θα το αγοράσετε online από εδώ.
Τιμή: 36 ευρώ.

Λευκό ολόσωμο με δαντέλα από τα Asos
Λευκό ολόσωμο με δαντέλα από τα Asos

Ρομαντικό και άκρως θηλυκό, το μαγιό αυτό είναι φτιαγμένο από polyamide που στεγνώνει πολύ γρήγορα, ενώ έχει μαλακό λάστιχο κάτω από την κοιλιά για τέλεια στήριξη.
Θα το αγοράσετε online από εδώ.
Τιμή: 22,12 ευρώ

 

 Μαύρο με κομψά κοψίματα από το Λητώ
Μαύρο με κομψά κοψίματα από το Λητώ

Κλασικό και ευκολοφόρετο, με σχέδιο στο μπούστο και σέξι κόψιμο ανάμεσα στο στήθος, από την εταιρία Menovone.
Θα το βρείτε στα καταστήματα Λητώ (δείτε διευθύνσεις εδώ) ή θα το αγοράσετε online από εδώ.
Τιμή: 63,35 ευρώ

 

Εμπριμέ tankini Premaman
Εμπριμέ tankini Premaman

Μαγιό δύο τεμαχίων, σε καφέ και ροζ αποχρώσεις, με τοπ-μπλούζα και κανονικό μπικίνι από κάτω.
Θα το βρείτε στα καταστήματα Premaman (δείτε διευθύνσεις εδώ)
Τιμή: 40 ευρώ (με την έκπτωση)

 

Μπικίνι με βολάν από το Gabi
Μπικίνι με βολάν από το Gabi

Κομψό μπικίνι εγκυμοσύνης που εφαρμόζει τέλεια στο στήθος, με χαριτωμένα βολάν.
Θα το αγοράσετε online από εδώ.
Τιμή: 110 ευρώ


πηγή: mama365.gr
Περισσότερα >>

Το αποκαλυπτικό μπικίνι της έβαλε η Ζιζέλ... και επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη της!

​Αποκαλύφθηκε το επτασφράγιστο μυστικό της δεύτερης εγκυμοσύνης της Ζιζέλ!  Όλα συνέβησαν χθες με την εμφάνιση της σε παραλία της Κόστα Ρίκα, με αποκαλυπτικό μπικίνι!

Αν και οι φήμες οργίαζαν εδώ και καιρό, ότι περιμένει το δεύτερο της παιδί, η ίδια αποφάσισε με μία δημόσια εμφάνιση με την οικογένεια της και συνάμα αποκαλυπτική (αφού είναι με μαγιώ), να επιβεβαιώσει ότι η οικογένεια της μεγαλώνει...!

www.sigmalive.com
Περισσότερα >>

Κάπνισμα, Εγκυμοσύνη και Μητρότητα

Το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη ή η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μειώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με συνέπεια την αυξηση των μολύνσεων ή έχει πιο άμεσες επιδράσεις μέσα από μηχανισμούς που ακόμη δεν είναι απόλυτα κατανοητοί στον επιστημονικό κόσμο.

Η έκθεση στον καπνό σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης προκαλεί διαφορετικές συνέπειες, ενώ ο κίνδυνος είναι δοσοεξαρτώμενος. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την πορεία της κύησης και κατά συνέπεια, την ανάπτυξη του εμβρύου. Σημαντικές είναι οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, καθώς επηρεάζεται σημαντικά η αναπνευστική λειτουργία των νεογνών, αυξάνεται η συχνότητα των αναπνευστικών νοσημάτων κατά την παιδική ηλικία και ο κίνδυνος για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά την ενήλικη ζωή. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις αυτόματες αποβολές, την περιγεννητική θνησιμότητα, τις συγγενείς ανωμαλίες και τους πρόωρους τοκετούς, ενώ επιδρά αρνητικά και στην υγεία της εγκύου, καθώς αυξημένη παρουσιάζεται στις καπνίστριες η συχνότητα της αποκόλλησης του πλακούντα, του πρόδρομου πλακούντα, των αιμορραγιών και της πρόωρης ρήξης του θυλακίου. Ακόμη, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης νεογνών με μικρό βάρος, μήκος σώματος και περίμετρο κεφαλής. Οι πιθανότητες να γεννηθούν νεογνά από καπνίστριες μητέρες με συγγενείς ανωμαλίες και καρδιοπάθειες διπλασιάζονται. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης παιδιών που θα παρουσιάσουν κατά την έναρξη της παιδικής ηλικίας, προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης και χαμηλό νοητικό πηλίκο.   

Ο θηλασμός κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους μειώνει κατά 70% την πιθάνοτητα ανάπτυξης άσθματος ή αλλεργιών στην μετέπειτα ζωή. Οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις του θηλασμού δεν υφίστανται για τα βρέφη των μητέρων που είναι καπνίστριες. Σύμφωνα με νέες μελέτες, οι μητέρες που θηλάζουν και καπνίζουν μπορεί να μειώνουν τη διάρκεια του ύπνου του βρέφους τους. Όσο μεγαλύτερη η δόση νικοτίνης στο γάλα, τόσο μεγαλύτερη η διαταραχή του ύπνου. Το γάλα μητέρων που καπνίζουν περιέχει ψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης. Η νικοτίνη μειώνει την παραγωγή προλακτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Το μητρικό γάλα των γυναικών που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσυνης περιέχει λιγότερα ευεργετικά στοιχεία από αυτά που περιέχει το μητρικό γάλα των γυναικών που δεν καπνίζουν. Στα ούρα των βρεφών των οποίων η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό κάπνιζε, η συγκέντρωση της κοτινίνης είναι υψηλή. Οι μητέρες είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως τα υπολείμματα καπνού μένουν στα μαλλιά και στα ρούχα της μητέρας και το μωρό εκτίθεται σε αυτά. Ανάλογη κατάσταση περιγράφεται και σε μητέρες που ενώ οι ίδιες δεν καπνίζουν, υποβάλλονται σε παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν βρέφη ή μικρά παιδιά. 

H περιβαλλοντική έκθεση στον καπνό αυξάνει τη συχνότητα παθήσεων και διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος στα βρέφη και στα παιδιά με γονείς καπνιστές Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, ενώ ενδέχεται να σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση λευχαιμίας, λεμφώματος και εγκεφαλικών όγκων κατά την παιδική ηλικία. Επίσης, στα παιδιά συνδέεται αιτιολογικά με παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού, υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα, εκκριτική μέση ωτίτιδα και την εκδήλωση άσθματος. Το βρογχικό άσθμα και η σπαστική βρογχίτιδα, επιδεινώνεται στα πάσχοντα παιδιά κατά 67% από το κάπνισμα των γονέων, ενώ δεν ξεπερνά το 26% όταν δεν καπνίζουν οι γονείς.  Συμπτώματα της παιδικής νοσολογίας, όπως ο μακροχρόνιος βήχας, η απόχρεμψη και ο συριγμός που επιμένει συνδέονται με το κάπνισμα των γονιών. 

Περισσότερα >>

Ασκήσεις Kegel

Μια άσκηση με πολλαπλά οφέλη που δεν χρειάζεται ούτε ιδρώτα, ούτε χρόνο, ούτε καν φόρμα γυμναστικής.

Εάν σας λέγανε πως υπάρχει μια πολύ βασική μορφή άσκησης που μπορείτε να κάνετε με τα δωδεκάποντα και το καλό σας φουστάνι, σίγουρα θα λέγατε πως αυτό αποκλείεται. Εάν σας λέγανε πως μπορείτε, μάλιστα, να την κάνετε και καθιστή ή ξαπλωμένη στον καναπέ όσο βλέπετε τηλεόραση, πάλι θα νομίζατε πως σας κοροϊδεύουν. Κι όμως! Ονομάζονται ασκήσεις Kegel και είναι ευεργετικότατες και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Τι γυμνάζουν;
Μπορεί να μην το είχατε μέχρι τώρα παρατηρήσει αλλά στο πυελικό σας έδαφος υπάρχει μια ομάδα μυών που στηρίζουν την μήτρα, την ουροδόχο κύστη και τα έντερά σας. Αυτοί είναι πολύ χρήσιμοι εφόσον σας βοηθούν να «κρατιέστε» όταν θέλετε να πάτε τουαλέτα, εμποδίζουν τα ούρα να ρέουν όταν βήχετε ή γελάτε (μια αυτόματη ικανότητα που θα την εκτιμήσετε μόνο εάν την χάσετε, π.χ. με τη μεταγεννητική ακράτεια) και τεντώνονται για να διευκολύνουν την έξοδο του μωρού κατά τον τοκετό. Τέλος, εκτός από τα πρακτικά ζητήματα, οι εν λόγω μύες είναι πολύ σημαντικοί και για το ζήτημα της σεξουαλικής απόλαυσης, εφόσον μπορούν να συνεισφέρουν σε μια πολύ πιο ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία.
Που θα με ωφελήσουν κατά την εγκυμοσύνη;
Ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι πολύ ευεργετικές, αφού η ενδυνάμωσή τους συνοδεύεται από έναν μακρύ κατάλογο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ωφελειών. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως μπορούν να σας ανακουφίσουν από ένα πλήθος συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης αλλά και μεταγεννητικών, όπως αιμορροΐδες, ακράτεια ούρων (συνηθισμένη κατά τους τελευταίους μήνες), ακράτεια κοπράνων (λιγότερο συνηθισμένη αλλά περισσότερο δυσάρεστη) κ.ο.κ. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αιδοιοτομή ή κάποιο σχίσιμο κατά τον τοκετό. Τέλος, η απόκτηση ελαστικότητας στους πυελικούς μύες με ασκήσεις Kegel μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική ικανοποίηση μετά την γέννα, αφού θα βοηθήσει τον κόλπο σας να επανέλθει γρηγορότερα.
Πόσο συχνά;
Όπως προείπαμε, δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερος κόπος ούτε συγκεκριμένος μέρος για να ενδυναμώσετε αυτούς τους θαυματουργούς μύες. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι να προσπαθήσετε να εντάξετε τις ασκήσεις αυτές στην ζωή σας ως συνήθεια. Θυμηθείτε τις όταν η τηλεόραση παίζει διαφημίσεις, όσο περιμένετε στην ουρά του supermarket ή κάθε φορά που διαβάζετε τα email σας. Τέλος, δοκιμάστε να τις εφαρμόσετε και κατά τη διάρκεια του sex. Θα νιώσετε και οι δύο τη διαφορά, ενώ θα έχετε ταυτόχρονα καταφέρει να συνδυάσετε την γυμναστική και την διασκέδαση! Εάν, ωστόσο, χρειάζεστε ένα νούμερο για να κατανοήσετε την ιδανική συχνότητα, προσπαθήστε να κάνετε 5 λεπτά ασκήσεων Kegel τρεις φορές την ημέρα.
Πως γίνονται;
Σφίξτε τους μύες γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό, όπως ακριβώς θα κάνατε εάν προσπαθούσατε να αναβάλλετε μία επίσκεψη στην τουαλέτα. Κρατήστε τους μύες σφιγμένους για δέκα δευτερόλεπτα και, στην συνέχεια, χαλαρώστε αργά πριν την επόμενη επανάληψη. Θυμηθείτε να εισπνέεται σε κάθε πίεση και να εκπνέεται σε κάθε χαλάρωση. Προσπαθήστε να κάνετε τρία σετ των είκοσι κάθε μέρα. Ωστόσο, θυμηθείτε να δουλεύετε μόνο τους συγκεκριμένους μύες και να μην σφίγγετε παράλληλα τους γλουτούς, τους μηρούς ή το στομάχι σας. Προσοχή! Εάν νιώσετε οποιοδήποτε πόνο είναι σημαντικό να σταματήσετε.
Μάθετε κι αυτό!
Οι ασκήσεις Kegel δεν είναι μόνο για γυναίκες αλλά και για άνδρες. Με την συστολή και την χαλάρωση των μυών της αντίστοιχης περιοχής μπορούν να δυναμώσουν τη στύση τους, να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να ελέγξουν καλύτερα τον οργασμό.

happyparenting.gr
Περισσότερα >>